El president del Consorci d’Educació de Barcelona, entre els detinguts en l’operació ‘Volhov’

Josep González Cambray, president del Consorci d’Educació de Barcelona i director general de Centres Públics de la Generalitat, és un dels 21 detinguts per la Guàrdia Civil en l’operació ‘Volhov’. La Guàrdia Civil l’ha arrestat aquest matí al departament d’Educació, juntament amb la directora de Centres Concertats i Privats, Pilar Contreras. La policia espanyola se’ls han emportat a la comissaria de Travessera de Gràcia. Fonts de la conselleria han indicat que Cambray i Contreras han donat totes les explicacions i confien que seran posats en llibertat aviat.

La investigació afecta diversos empresaris i càrrecs independentistes, tot i que formalment se centra en esbrinar si s’ha desviat diner públic cap a projectes sobiranistes com el Tsunami Democràtic. En total s’han fet 31 escorcolls i 21 detencions. En el cas de Cambray posa el focus en el concert de l’Escola El Brot, un centre d’educació especial de Sant Joan Despí, la titularitat del qual és la Fundació Pedagògica El Brot. El president del patronat de la fundació és Xavier Vendrell, també detingut.

Des del departament han remarcat que aquest centre està concertat fa anys, amb 8 unitats finançades. L’escola va demanar ampliar el concert a dos grups i dos professors de cara al curs 2020-2021. Educació va atorgar l’increment de dos mestres, però va denegar el concert a dues unitats més perquè no complia amb els requisits. De fet, en aquest procés de renovació de concerts es van rebutjar 25 ampliacions d’unitats concertades.

D’altra banda, durant la investigació de la Guàrdia Civil es va descobrir una suposada prevaricació en la requalificació de terrenys rústics per la construcció d’un centre de negocis, un restaurant i una escola concertada a Cabrera de Mar (Maresme), en la zona denominada Complex Villa Bugatti, destinat a casaments i esdeveniments. L’escola l’havia de tirar endavant la Fundació El Brot.

A més de la requalificació, la investigació va constatar adjudicacions d’obra per procediments no reglats, irregularitats per part del Departament d’Educació de la Generalitat en la concessió del concert a l’escola i la modificació irregular del terreny rústic a urbanitzable, mitjançant la requalificació municipal aprovada pel ple de l’Ajuntament de Cabrera. Per això ha estat arrestat l’alcalde de Cabrera, Jordi Mir, i s’han escorcollat les dependències municipals. També ha estat detinguda Marta Molina, professora d’un institut del Baix Llobregat i també exregidora d’ERC a Sant Joan Despí.

Nou comentari