Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El govern espanyol promet 72 milions a Colau per fer habitatge social

El ministre de Transports, José Luis Ábalos, i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha signat un protocol de col·laboració segons el qual el govern espanyol es compromet a injectar 72 milions d’euros a la capital catalana per finançar les promocions d’habitatge protegit que té en marxa. “Per primera vegada a Barcelona no ens sentim sols en la política d’habitatge”, ha etzibat Colau, que ha retret a la Generalitat i als anteriors governs de l’estat que des del 2016 només hagin invertit 6,6 milions d’euros per fer habitatge a la ciutat.

Tot i la magnitud de les xifres, la inversió promesa pel govern espanyol està condicionada a l’aprovació dels Pressupostos Generals de l’Estat fins al 2024 i s’ha calculat en funció de les necessitats del consistori. Fonts municipals han explicat al TOT Barcelona que la partida es repartirà de la següent manera: 12 milions pel 2021, 18 milions pel 2022, 20 milions pel 2023 i 22 milions més pel 2024. La negociació amb l’Ajuntament inclou una partida addicional de gairebé 40 milions que es concretaria més enllà del mandat actual.

Colau ha reconegut que “venen mesos molt difícils” i ha recordat que l’habitatge “ja era un tema prioritari abans de la pandèmia, però que la crisi actual l’agreujarà” perquè en els últims anys no s’ha fet prou habitatge públic i s’ha deixat via lliure a l’especulació. Els gairebé 72 milions d’euros, que el govern espanyol invertirà de manera directa a la ciutat, serviran per finançar les 54 promocions –amb un total de 3.614 pisos– que l’Ajuntament de Barcelona té en marxa en l’actualitat i formen part d’un pla més ampli que també inclou futures inversions en mobilitat sostenible

Crítiques a la Generalitat

El primer tinent d’alcaldia, Jaume Collboni, ha tret pit de l’acord segellat amb el govern espanyol i ha demanat a la Generalitat de Catalunya “més col·laboració, diàleg i resultats” en la seva relació amb l’Ajuntament de Barcelona, “cosa que ara no es dona”, ha insistit. El líder socialista ha assegurat que Barcelona “ha de passar a l’ofensiva, prendre decisions per sortir de la crisi i fer-ho amb coses tangibles i directes que milloren les perspectives de vida de les persones”.

Colau també ha aprofitat la presentació del conveni per retreure a la Generalitat que només tingui dues promocions d’habitatge en marxa a la capital catalana i ha demanat “màxima col·laboració” a totes les administracions. L’alcaldessa també ha reclamat al govern espanyol que estudiï la possibilitat d’ampliar la moratòria dels desnonaments –prorrogada fins al 31 de gener però que no inclou les famílies vulnerables que ocupen pisos– i que la desvinculi de la pandèmia, ja que països com França tenen protocols similars que posen en marxa cada hivern. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa