El govern municipal de Colau i Collboni ja té llum verda per als pressupostos del 2022, que s’enfila fins els 3.406 milions d’euros. El darrer plenari de l’any els ha aprovat per majoria absoluta amb 21 vots a favor (Barcelona en Comú, PSC i Barcelona pel Canvi), 10 abstencions (ERC) i 10 vots en contra (JxCAT, PP i Cs). També s’han aprovat les ordenances fiscals per al 2022 amb el vot a favor de PSC i Comuns, l’abstenció d’ERC i de Barcelona pel Canvi i el vot contrari de PP, CS i Junts per Catalunya.

Amb el vot a favor de Barcelona pel Canvi, que ha estat fruit de la insistència del PSC en les darreres hores, Jaume Collboni aconsegueix l’objectiu de blidar el govern municipal de la possible influència d’ERC, que s’ha abstingut en virtut del pacte que tenien els republicans i els comuns al Parlament per aprovar els comptes del a Generalitat. Amb l’abstenció d’ERC era suficient perquè els comptes tiressin endavant, però el líder socialista ha volgut jugar les seves cartes fins al darrer minut i se n’ha sortit. El sí de Barcelona pel Canvi significa un suport més ampli als comptes i la no dependència d’ERC quan falta tot just un any i mig per a les eleccions i tant ERC com els Comuns no descarten una aliança que deixés fora els socialistes.

Jaume Collboni ha defensat que els comptes d’enguany es produeixen “en un marc anticíclic”, però que tot i així aporten un 4,7% més que els anteriors. “Responen a les necessitats de la ciutat”, “incorporant totes les alegacions que han estat possibles de la resta de grups municipals”.

Per la seva banda, Jordi Martí ha defensat un pressupost que “dona resposta a l’emergència social i els serveis a les persones, i Barcelona és la capital que dedica més diners a la inversió social de tot l’Estat, amb un 15% més en aquesta partida que el 2021″, ha defensat el regidor dels Comuns. Martí també ha defensat “l’enorme esforç d’inversió, més de 900 milions, en la sosteniblitaat”.

En el torn de l’oposició, Ernest Maragall ha titllat de “bona notícia” que Barcelona i Catalunya tinguin pressupostos, però “no qualsevol pressupost és bo. I això no els salva a vostès d’una exigència crítica”. El líder republicà ha lamentat que “no s’hagi pogut establir un diàleg per determinar què vol dir un pressupost excepcional, perquè no hi ha una pla per executar el pressupost. I pensem que la ciutat mereix on, com i quan crearem ciutat nova. Com i quan rehabilitarem els barris“, ha dit Maragall, que ha denunciat “inacció” de l’executiu local.

“Aquest pacte amb Barcelona pel Canvi s’anuncia avui, però està tancat des de fa mesos, anys”, ha conclòs Maragall.

Per Junts per Catalunya, Elsa Artadi, que ha intervingut telemàticament, ha defensat el seu vot en contra com “una esmena a la política de Barcelona, pequè que sigui un pressupost expansiu no justifica que sigui un bon pressupost. No afronta la transformació que necessista la ciutat ni la reactivació econòmica”, diu Artadi, que ha denunciat que “es condemna a seguir perdent oportunitats, pensant només en titulars i fotos, que creen una falta de rigor que fa por”. La líder dels junters ha fet una glossa de tots els incompliments del govern Colau-Collboni.

Per Ciutadans, Luz Gilarte, que ha intervingut en castellà, ha denunciat el “desgovern municipal”, que ha culpat ERC i Barcelona pel Canvi de tenir aquests presssupostos. “De fet, Barcelona pel Canvi ja li ha fet la campanya a ERC, i de fet, a Barcelona governa un tripartit entre PSC, ERC i els Comuns”.

Josep Bou, en nom del PP, ha lamentat que el govern “no hagi acceptat cap de les 138 alegacions que hem presentat”, i ha defensat un model d’administració pública “a les antípodes del seu criteri sobre com ha de ser Barcelona, senyora Colau”. Bou ha denunciat que “Barcelona té la fiscalitat més eleva de l’IBI, la zona blava, la grúa, etc… per què els barcelonins hem de pagar cada vegada més taxes i tenir uns serveis de segona o tercera?”.

Finalment, Eva Parera ha lloat l’actitud del PSC de “continuar negociant amb nosaltres malgrat tenir els comptes aprovats amb l’abstenció d’ERC”. La líder de Barcelona pel Canvi ha dit a ERC i els Comuns que “Barcelona val molt més que un intercanvi de cromos al Parlament”, i a la resta de partits els ha criticat que “vulguin negociar els pressupostos i a la vegada vetar aquests pressupostos”. Parera, que és diputada del PP al Parlament, ha demanat “deixar fora les pors, les fòbies i els complexes, i la política del no no aporta absolutament res”. Amb tot, Barcelona pel Canvi ha deixat cla que “aquests no són els pressupostos que nosaltres faríem”. Parera ha tancat la intervenció dient: “Més nosaltres i menys ERC”, després de dir que “l’aliança entre Comuns i ERC ha estat nefasta per a la ciutat”.

Una fotografia incòmoda

La fotografia amb la dreta -que ja es va produir de forma clara a l’inici de mandat amb el suport dels de Manuel Valls per evitar el pacte amb ERC- perjudica els Comuns però no el PSC, que pretén mantenir-se com l’element de centralitat del govern municipal.

Els d’Eva Parera haurien posat com una de les condicions al suport que la comissaria de Via Laietana es mantingui i que es retiri la proposta defensada per comuns i republicans de convertir-lo en un espai de memòria històrica. També han pactat beques menjador, ajudes per a la pràctica esportiva, la reforma del mercat de Galvany i que la reforma de la Rambla comenci per Drassanes el 2022 amb un pressupost de 3 milions d’euros.

Comentaris

    Ricard Desembre 23, 2021 | 12:39
    Ja comença va ser habitual que allà on hi hagi els del PSOE els d'ERC surtin humiliats. Espero que no s'hi acostumin tenint en compte que la CUP sempre fa figa quan es tracta de donar suport al govern del principat sud, i els comuns igual a Madrid.
    fat boy Desembre 23, 2021 | 20:19
    A veure quan fem net de tota aquesta colla de farsants.

Nou comentari