Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Doble divisió a Barcelona sobre la llei d’amnistia i els indults de l’1-O
  • CA

El ple de Barcelona ha votat dues proposicions sobre l’amnistia dels represaliats per l’1 d’Octubre que ha dividit a tothom menys a la dreta unionista. L’independentisme ha aconseguit de nou que bipartit de comuns i socialistes votin diferent i facin evident la discrepància sobre la desjudicialització del Procés. Però la doble votació també ha fet evident la divergència estratègica d’ERC i JxCat a Madrid, encarnada en els indults als presos polítics, el mateix dia que les dues formacions es confronten al ple d’investidura del Parlament.

D’una banda, la moció d’ERC ha inclòs la via paral·lela dels indults als presos polítics i la reforma del Codi Penal com un “mentrestant” mentre no avança la llei d’amnistia. Aquesta és la fórmula que defensen els comuns, raó per la que el text ha estat aprovat amb el vot del grup d’Ada Colau. Per altra banda, JxCat ha rebutjat “equiparar” amnistia i indults i s’ha abstingut en la proposta republicana. En no contemplar la via que defensen els comuns, no ha obtingut els seus vots i no ha pogut aprovar la seva moció.

“Nosaltres volem ser més, ampliem, sumem; saquesta és la proposició del 80% i per això els comuns també hi són”, ha defensat Elisenda Alamany (ERC), que ha criticat que el PSC vulgui liderar Catalunya sense assumir-ne els grans consensos socials. “No neguem a ningú el dret a demanar un indult, però neguem que confondre les coses ajudi a la ciutadania”, ha criticat Ferran Mascarell (JxCat). “Amb l’indult són 9 presos que surten de la presó, amb l’amnistia s’alliberen 3.400 represaliats”, ha insistit. 

Per part del PSC, Albert Batlle ha considerat que “no té sentit” una “amnistia general” perquè entre els 3.400 represaliats hi ha “infraccions penals molt diverses” i acusats “condemnats, absolts i persones pendents de judici”. Marc Serra ha parlat pels comuns i ha criticat que la mesa del Congrés dels Diputats no permetés debatre la llei d’amnistia. També ha recordat als seus socis a Barcelona i Madrid que “els acords es fan per complir-los” i que “això val per la reforma del Codi Penal i per la regulació dels lloguers”.

En canvi, Ciutadans, Partit Popular i Barcelona pel Canvi han tingut claríssima la seva unitat d’acció: han votat que no a tot. Amb o sense indults, els tres partits s’han oposat ferotgement a reduir les penes i causes derivades del referèndum de 2017. També ha sortit molt ben parat el PSC d’un debat que amenaçava potencialment d’acorralar-lo entre partidaris i detractors d’alliberar els presos polítics i enfrontar-lo als seus socis per l’incompliment dels acords de la coalició que governa la Moncloa.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa