Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Crits d’enaltiment de Franco i Hitler en un vespre de tensió a la Meridiana
  • CA

La cruïlla del passeig de Fabra i Puig i l’avinguda Meridiana es va convertir ahir al vespre en un escenari de tensions entre diferents manifestants, veïns, personatges d’ultradreta i agents de policia. D’una banda, s’hi van trobar algunes protestes organitzades que van xocar, com la del col·lectiu Meridiana Sin Cortes o, en el sentit oposat, Meridiana Resisteix. Això, juntament amb la crispació veïnal pel temps acumulat de talls d’aquesta via des de la publicació de la sentència del Procés, va suposar que els antiavalots de l’Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO) i la Brigada Mòbil (BRIMO) dels Mossos d’Esquadra desplegats al lloc intervinguessin per separar alguns dels protagonistes que discutien a peu de carrer.

En una d’aquestes situacions, els agents van adonar-se de la presència de dos joves que passaven per la zona i escridassaven la protesta independentista. Un antiavalot de la BRIMO hi arribaria a parlar directament. Finalment, aquest parell d’individus es van destapar com a nazis que feien la salutació feixista amb el braç alçat mentre marxaven i que cridaven “Viva Franco” i “Viva Hitler”, com es pot apreciar en un vídeo enregistrat pel fotoperiodista David Melero publicat a Twitter.

L’origen de l’enrenou

Mentre que no consta cap mena de represàlia contra els joves que van exhibir ideologia feixista, al carrer se seguia intentant aclarir el caos que havia generat un nou moviment contrari a les protestes habituals que tallen la Meridiana. En aquest cas, el que havia succeït és que el col·lectiu Meridiana Sin Cortes s’havia avançat en els tràmits i havia aconseguit demanar la disponibilitat de l’avinguda Meridiana per fer una marxa de vehicles cada vespre des d’ahir, dissabte, fins al dimarts. Aquesta mena de protestes —regulades de la mateixa manera que els talls de Meridiana Resisteix— s’han de comunicar al departament d’Interior, i quan algú ha anunciat que protestarà en un espai de la via pública a una hora concreta, és aquest col·lectiu qui en té el dret d’ús.

Així, la velocitat en els tràmits havia aconseguit per la via formal que Meridiana Resisteix no tingués autoritzada la protesta a la cruïlla, com fan habitualment, i que, per contra, el trànsit es mantingués obert. Durant les hores prèvies el col·lectiu Meridiana Sin Cortes s’havia vantat de la fita a xarxes i havia arribat a comptar amb el suport de VOX Barcelona, que va compartir la crida al seu canal de Telegram. Finalment, però, els vehicles que presumptament havien de col·laborar en la marxa van ser molt pocs i el que es va fer, bàsicament, va ser evitar que es tallés el trànsit.

Igualment, els membres de Meridiana Resisteix es van convocar al lloc i es van mobilitzar per plantar cara a l’acció de Meridiana Sin Cortes. Entre els manifestants solidaritzats amb els presos polítics hi havia una pancarta antifeixista amb un missatge que clamava “No passaran”. Davant del xoc entre protestes que es podia produir a la cruïlla, diverses dotacions d’antiavalots dels Mossos van disposar-se a peu de carrer i van fer cordons policials.

Finalment, alguns veïns que passejaven per la zona es van enganxar a protestar amb membres de Meridiana Resisteix sense que arribés a produir-se cap gran conflicte. La situació, però, amenaça de repetir-se fins a dimarts.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa