Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Colau demana als propietaris de pisos que flexibilitzin el lloguer a Barcelona
  • CA

Ada Colau ha reclamat al govern de l’Estat que aprovi una moratòria de lloguers al Consell de Ministres de demà dimarts, però mentrestant ha demanat al sector privat que es solidaritzi amb els inquilins. Així, l’alcaldessa ha anunciat que ha enviat una carta adreçada als propietaris de pisos i locals de lloguer a Barcelona per sol·licitar-los que facilitin rebaixes, condonacions i carències en el pagament de la mensualitat de març per l’emergència sanitària del coronavirus. Ha comparegut en roda de premsa via streaming aquest dilluns a la tarda, primer dia de confinament total, acompanyada del tinent d’alcaldia de seguretat, Albert Batlle, i la regidora de salut, Gemma Tarafa.

La missiva s’ha enviat conjuntament amb els sindicats CC.OO. i UGT i la fundació Barcelona Comerç i està adreçada als col·legis d’agents de la propietat i administradors de finques de Barcelona i a la Cambra de la Propietat Urbana, perquè facin arribar la petició als seus representats. “Els demanem un exercici de responsabilitat pel bé de la col·lectivitat, no només per bona fe, perquè per sortir de la crisi necessitem que no s’enfonsin les famílies ni les PIME”, ha dit. “Hi haurà impagaments que no seran per mala fe i és inacceptable que algú perdi la casa o la botiga per aquesta situació”, ha assegurat. 

La carta també reclama la “suspensió immediata” dels lloguers de finques que siguin propietat de socimis i grans empreses, que segons l’alcaldessa fan “grans beneficis” i poden “assumir perfectament” deixar de cobrar “dos o tres mesos”. En la mateixa línia, ha desitjat que la moratòria estatal distingeixi entre grans i petits tenidors. Rebutja que els grans rebin cap ajuda o contraprestació a canvi de la moratòria, mentre que obre la porta a que els petits propietaris puguin demanar algun tipus de suport públic. 

“Estem a finals de mes i portem molts dies avisant”, ha dit al govern de Pedro Sánchez. Colau ha assegurat que li “consta” que la qüestió “s’està debatent” a l’interior del govern PSOE-Podemos, una clara referència a la pressió del soci petit i les reticències socialistes. L’executiu barceloní, ha afegit, ha “insistit” a Pedro Sánchez “cada dia, en públic i en privat” perquè dictés una moratòria al lloguer i ha recordat que el consistori ja n’ha aprovat una per al parc d’habitatges públics.

Vaga, la paraula prohibida

Tot i ser preguntada fins a tres vegades per la premsa sobre la vaga de lloguers que han proposat sindicats d’habitatge de la ciutat, l’alcaldessa ha esquivat valorar-la i s’ha cenyit al seu guió: moratòria estatal, corresponsabilitat dels privats i desnonaments “inacceptables”. En cap resposta ha pronunciat ni tan sols la paraula vaga, conscient que seria amb tota probabilitat el tall de veu escollit a televisions i ràdios.  

També ha evitat respondre si el consistori estaria disposat a oferir algun incentiu fiscal o d’altra mena als propietaris barcelonins que facin cas de la seva carta, per afavorir una flexibilització més ràpida dels impagaments. 

Debat sobre el confinament dels nens i nenes

Colau també s’ha adreçat als infants de la ciutat per agrair-los “l’esforç inaudit” i la “serenitat exemplar” que estan demostrant aquests dies tancats a casa pel confinament. Ha assumit que encara hauran de tenir una mica més de “paciència” perquè travessem el pic de contagis aquesta setmana, però ha demanat “obrir un debat” sobre la necessitat de permetre als nens i nenes “sortir uns minuts al dia” de forma esgraonada, “amb prudencia i calma”, quan l’epidèmia comenci a remetre. El confinament total dels menors, ha recordat, és “poc saludable”. 

Per ajudar-los a distreure a casa i per “documentar” com estan vivint aquests dies, el consistori ha obert un web municipal anomenat Estimat diari on els barcelonins més joves poden enviar textos, dibuixos i fotografies que retratin el moment actual. Tot el material recollit serà tractat i catalogat per l’Arxiu Municipal de la Ciutat com a memòria d’aquesta crisi sanitària.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa