Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
L’Ajuntament no cobrarà les terrasses ni la recollida d’escombraries al petit comerç

El primer tinent d’alcaldia, Jaume Collboni, anuncia aquesta tarda a les 17:30h les primeres mesures fiscals de l’Ajuntament de Barcelona per mitigar l’impacte de la crisi del coronavirus. La roda de premsa és telemàtica, ja que Collboni és un dels 6 regidors confinats a casa –inclosa l’alcaldessa– per haver estat en contacte amb personal municipal contagiat.

Collboni ha anunciat que l’Ajuntament no cobrarà el preu públic de la recollida d’escombraries als comerços i indústries mentre no puguin obrir per les restriccions dictades. Es paga un cop l’any, pel que es notificarà a l’octubre a cada establiment quant se li ha reduït la factura. Es retornarà als restauradors la taxa de terrasses corresponen als dies d’afectació i un cop d’acabi el confinament se’ls permetrà ajustar la llicència de taules i cadires al consum real. La taxa turística que recapten els hotels no s’haurà d’abonar fins al setembre. Els allotjaments podran guardar-se uns mesos extra, per tenir més liquiditat, els diners acumulats per l’impost de la Generalitat que grava les pernoctacions. L’Ajuntament no reclamarà al Govern català la meitat de la recaptació que li correspon d’aquest gravamen i ajorna per tant aquests ingressos municipals.

També obrirà una oficina d’atenció per oferir plans personalitzats per ajornar o fraccionar el pagament d’impostos i taxes a empreses i ciutadania. S’anomenarà Oficina tributària d’atenció i assessorament per la crisis del COVID-19. Permetrà posposar tots els tributs, prèvia sol·licitud, sense interessos ni recàrrec durant l’any 2020. A més s’allarga el termini per pagar, recórrer o sol·licitar la devolució de tributs municipals durant el temps que duri l’estat d’alarma. “No volem ser un problema afegit”, ha dit Collboni.

Portaveus municipals han respost al TOT Barcelona que el consistori no disposa a dia d’avui d’un càlcul orientatiu de l’impacte que poden tenir aquestes mesures en les arques de l’Ajuntament, és a dir, quants diners deixarà d’ingressar per cada dia d’afectació: “Encara és aviat, no ens atrevim a fer una estimació tan d’hora”. Els pressupostos municipals, aprovats al gener, havien de ser “expansius” i la situació actual podria posar en entredit la pujada d’impostos prevista i l’augment de despesa inversora.

Més mesures els propers dies

El consistori també està estudiant com garantir els contractes públics per ajudar la liquiditat dels proveïdors i garantir els llocs de treball a les empreses subcontractades. “No seran les úniques mesures, en decidirem de noves en funció de com evolucionin els escenaris”, ha avançat. L’objectiu municipal, ha insistit Collboni, és que “no tanqui cap empresa ni hi hagi cap acomiadament”. “És que és molt difícil però farem tot el que estigui al nostre abast”, ha assegurat el tinent, que ha assegurat que el consistori és conscient de “l’angoixa” del petit comerç.

El tinent fa públiques les actuacions econòmiques que prèviament ha comunicat als agents econòmics de la ciutat, amb qui ha tingut una reunió per videoconferència a les 16h. Botiguers i restauradors ja van advertir la vigília que li reclamarien ajudes immediates i no “acompanyament” o “escolta” perquè la situació del petit comerç és crítica arran del confinament de la població i el tancament obligatori de la majoria d’establiments.

Collboni ha volgut desmentir que hi hagi manca de sintonia entre les administracions, després de les crítiques públiques a l’Estat del Govern de la Generalitat i altres executius territorials. “Els nivells operatius estan funcionant, parlem constantment i ens donem suport mutu”, ha sostingut. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa