Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Els comuns ataquen el PSC per unionista, els plouen retrets sobiranistes i Collboni fa equilibris
  • CA

La participació de dirigents socialistes a la manifestació unionista d’aquest diumenge, organitzada per Societat Civil Catalana, ha aixecat una pluja de retrets creuats a Barcelona, on comuns i socialistes governen l’Ajuntament des del pacte amb Manuel Valls. Per un costat, el portaveu d’ECP al Congrés, Jaume Asens, ha lamentat “veure el PSC manifestant-se amb el ‘trio de Colón” i li ha retret que buscant vots a la dreta “acaba mimetitzant-se amb la dreta i donant l’esquena a la seva tradició catalanista”.

El primer tinent d’Ada Colau, el líder socialista Jaume Collboni, ha tornat a lluir cintura política amb un calculat elogi del constitucionalisme. Malgrat que no ha assistit a la manifestació ni l’ha esmentat directament, ha defensat que el procés “ha empobrit” la societat catalana i ha reivindicat un canvi d’etapa.

El pacte de govern BComú-PSC explicitava que el diferent posicionament nacional quedava al marge de l’acord i, per tant, legitimava que cada soci opinés el que cregués convenient sobre la relació Catalunya-Espanya i la sentència de l’1O. Pel que s’ha vist els darrers dies, però, sembla que la clàusula queda en suspens en període electoral. Els comuns no se n’estan de disparar contra el seu soci a Barcelona, convertint la contraposició en un posicionament sobre el conflicte i evitant així alinear-se amb les tesis sobiranistes. Per exemple Asens ha dit aquest diumenge, en declaracions recollides per Europa Press, que el PSC s’han manifestat “amb la gent que està incendiant la convivència a Catalunya”. “Ni es parla de federalisme, ni de plurinacionalitat, ni tan sols de diàleg i es diu que no a l’indult”, ha afegit.

Per al sobiranisme, aquests retrets dels comuns són insuficients. L’exregidora cupaire Eulàlia Reguant li ha retret als comuns que no donessin un suport contundent –com a partit o a través de l’alcaldessa– a la manifestació unitària contra la sentència. Només els regidors Marc Serra i Jordi Rabassa van piular fotografies assistint-hi. “Equidistància no existeix”, els ha recriminat Reguant.

Ràpidament, però, Marc Serra ha sortit a defensar el seu grup. I ho ha fet amb un dard directe. “El que no existeix és la CUP al Plenari de l’Ajuntament”, ha etzibat. A més, li ha recordat que divendres passat BEC va donar suport al rebuig explícit de la sentència, juntament amb els partits independentistes. En un altre missatge seguit, Serra ha acusat els cupaires d’endurir el discurs per guanyar vots i, de retruc, ha anunciat que el total de regidors del seu grup que van assistir a la mobilització d’ahir contra la sentència van ser quatre. 

Maragall se les té amb Albiach i Artadi burxa Collboni sobre Marlaska

El president dels republicans al consistori, Ernest Maragall, també ha interpel·lat als comuns aquest diumenge per criticar el PSC i alhora pactar-hi. La líder parlamentària d’En Comú Podem es preguntava “on és el PSC” davant les declaracions del ministre Marlaska i Maragall li ha replicat “on són els comuns”. Davant la resposta d’ella, que assegura que els comuns són “on sempre” en defensa de “la gent comuna”, el republicà l’ha reptat a debatre per trobar camins de solució perquè “100 anys de presó no permet estar on sempre”.

Elsa Artadi (JxCat) també li ha reclamat a Collboni explicacions als regidors del PSC sobre les paraules de Marlaska: “Res a dir Jaume Collboni i Miquel Iceta de la indecència del vostre company?”, ha inquirit. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa