El grup parlamentari Partit Socialista-Units per Avançar s’ha mostrat favorable a reconvertir la prefectura de la Policia Nacional a Via Laietana en un espai de memòria històrica. Així ho ha avançat el seu portaveu a la comissió d’Interior del Parlament, Ramon Espadaler –de la mateixa formació que el regidor delegat de seguretat de l’Ajuntament de Barcelona, Albert Batlle– en un intens debat celebrat aquesta tarda a la cambra catalana arran d’una resolució de Vox. De fet, ha estat un teva meva amb dedicatòria entre totes les formacions parlamentàries contra el contingut i el to tant del text de la resolució com de la seva defensa per part del diputat ultraespanyolista, Sergio Macián. Només el PP hi ha votat a favor. Fins i tot, Ciutadans s’ha desmarcat i s’ha abstingut.

La proposta de resolució volia impedir que la comissaria esdevingui un “memorial i de denúncia del franquisme i sol·liciti al govern de la nació el manteniment de l’esmentada prefectura a la seva seu històrica”. També instava al Govern a “manifestar l’agraïment al Cos Nacional de Policia per la seva incansable feina per la seguretat i la convivència a Catalunya”. I, en tercer terme, esperonava al “govern d’Espanya a dotar amb més efectius i més i millors mitjans materials a la Prefectura Superior de Policia de Catalunya per al compliment dels fins que té encomanats”. La defensa de Macián, de notòria agressivitat verbal, ha unit com un bloc la resta de formacions.

Un edifici que evoca dolor

Els primers en agafar la paraula han estat els socialistes i Units per Avançar. Espadaler, ja venia calent d’una moció de Vox anterior sobre la BRIMO, no s’ha tallat ni un pèl i ha demanat a Macián que fes el favor de “tenir respecte” a la gent, a la memòria col·lectiva i a la institució parlamentària en la mesura que li ha retret el to. “Nosaltres sempre votarem en aquesta comissió contra les resolucions de Vox, i més amb el to que utilitzen”, ha reblat. “Aquest edifici porta dolor a molta gent”, ha recordat, i els transporta al “franquisme que, per cert, vostès mai no han condemnat, més aviat el contrari”.

“Per tant, els demano una mica de respecte, hi ha hagut molta gent que hi ha patit molt”, ha afegit. A més d’anunciar el vot en contra de la moció, Espadaler ha argüit que es pot discutir què s’hi pot fer “per no perdre la memòria”. Ara bé, Espadaler ha subratllat que si la comissaria s’ha de traslladar ha de ser “conseqüència d’un acord entre administracions, on el PSC-Units hi serà”. La Generalitat o l’Ajuntament “poden oferir un solar per fer el trasllat”, ha proposat. En aquesta línia ha remarcat que ara com ara l’edifici és un “record de dolor”.

El silenci dels testimonis

A continuació ha estat el torn del diputat portaveu de la CUP, Xavier Pellicer, que ha descrit fil per randa les tortures que s’hi han practicat, no només durant el franquisme sinó també durant “la incipient transició”. El cupaire ha provocat el silenci de la funcional sala de grups de la cambra catalana relatant i descrivint les tortures registrades com ara el tambor o la cigonya i el nom dels principals torturadors. JxCat ha carregat contra la resolució remarcant que no només s’hi torturaven catalanistes o independentistes, sinó sindicalistes, republicans o troskistes.

Només ha defensat la resolució Lorena Roldán, l’exciutadana ara ariet en punta del PPC, que ha argumentat per defensar la seva afectació a Vox que l’independentisme i els seus “cooperadors necessaris” tenen “odi” a la policia. Així mateix, els ha acusat de voler foragitar la policia espanyola de Catalunya. El portaveu d’ERC a la comissió, Pau Morales, li ha donat la benvinguda a la seva sensació. “Sí, som independentistes, i com a independentistes volem fer fora les forces d’ocupació”.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Veterà antifranquista. a setembre 22, 2021 | 17:17
  Veterà antifranquista. setembre 22, 2021 | 17:17
  Ja s'ho cobraran, aixó, els sociates. Encara que més m'estimaria que enderroquessin l'edifici; em fa basarda. Vaig estar tres vegades a punt d'anar-hi a raure i una d'elles ja hi tenia un peu i mig.
 2. Icona del comentari de: Veterà antifranquista. a setembre 22, 2021 | 17:17
  Veterà antifranquista. setembre 22, 2021 | 17:17
  Ja s'ho cobraran, aixó, els sociates. Encara que més m'estimaria que enderroquessin l'edifici; em fa basarda. Vaig estar tres vegades a punt d'anar-hi a raure i una d'elles ja hi tenia un peu i mig.
  • Icona del comentari de: Mosso a setembre 22, 2021 | 23:05
   Mosso setembre 22, 2021 | 23:05
   Al veterà antifranquista: deixa de jugar amb els teus esfínters!!! Ets com el Baños, un vicioset!!!
 3. Icona del comentari de: Vendetta a setembre 22, 2021 | 18:06
  Vendetta setembre 22, 2021 | 18:06
  Putaespanya sempre
 4. Icona del comentari de: fat boy a setembre 22, 2021 | 18:54
  fat boy setembre 22, 2021 | 18:54
  Es clar que si. Un espai per recordar els germans Creix, els torturadors espanyols.
 5. Icona del comentari de: Donec perficiam a setembre 23, 2021 | 15:57
  Donec perficiam setembre 23, 2021 | 15:57
  A veure si els queda clar que no volem per res aquest edifici. El volem A TERRA!!! I si volen que hi facin un parc per a criatures pero el que no volem de cap manera és un monument que va ser del dictador Assassí Franco. No necessitem recordar-lo. Ni veure'l. Els memorials son per gent i coses que han fet un be a la humanitat. No per el mal personificat.

Nou comentari

Comparteix