Collboni tanca la seva setmana gran d’entrenament per ser alcalde al congrés del PSC de Barcelona

El líder dels socialistes barcelonins i primer tinent d'alcalde celebra els pressupostos i la seva conferència al Cercle d'Economia davant la militància i Iceta el posa com a exemple

Jaume Collboni dormirà especialment feliç avui, després d’una setmana en què ha fet un esprint en el seu entrenament per ser alcalde en què aprofita tots els espais que li deixa Ada Colau, especialment amb l’establishment i en les qüestions de seguretat. Hores després que l’Ajuntament hagi aprovat els pressupostos més consensuats en molts anys i dos dies després de ser escoltat pels màxims representants de l’economia de la ciutat en una conferència al Cercle d’Economia, ha tingut el paper l’estrella emergida  –ja no emergent–  en la inauguració del XIIIè congrés del PSC de Barcelona. I Miquel Iceta l’ha tractat alhora com a exemple a seguir i com a fill polític, orgullós de la seva obra.

La sala reservada per a un congrés que el partit ha batejat com La Represa –per subratllar la remuntada que que els ha permès tornar a governar a l’Ajuntament–, a la seu de la Universitat Pompeu Fabra al carrer Balmes, era prou gran perquè hi cabés tothom i prou petita perquè estigués plena de gom a gom. I en aquest ambient, el primer secretari del PSC ha deixat clar que, ara que ja té col·locat a l’Ajuntament Collboni –presentat com “el pròxim alcalde de Barcelona”– i Pedro Sánchez a la Moncloa, és el seu torn per ser “el pròxim president de la Generalitat”. Per a Iceta, el cas de Collboni com a prova que això és possible.

“Vull agrair la feina del partit a Barcelona i sobretot el lideratge de Jaume Collboni. I dir-vos que, des de la confiança pel que hem fet, hem pensar en el que hem de fer”, ha anunciat. I en el més pur estil Iceta ha assegurat: “Jo ja no surto de casa sense el llibret Barcelona Green Deal, la magnífica conferència que el Jaume va fer l’altre dia al Cercle d’Economia. Però encara més rellevant va ser la gent que es va reunir per escoltar-lo, la gent de l’economia barcelonina que reconeixen en el Jaume el que necessita Barcelona”. 

Tant aquest moviment com el fet de posar-se al davant de la tinença d’alcaldia de Seguretat són les dues línies estratègiques bàsiques del PSC, perquè van a la línia de flotació de Colau, són dos dels seus punts febles. I l’alcaldessa sembla que hagi deixat de lluitar-los, perquè l’endemà de veure triomfar Collboni al Cercle –allà hi havia la seva mà dreta, el regidor dels comuns exsocialista Jordi Martí, que li deu haver explicat fil per randa– va deixar que Albert Batlle fes sol la compareixença posterior a la Junta de Seguretat, al costat del conseller d’Interior, Miquel Buch. Sense ella.

Amb la catifa que li ha posat Iceta, el primer tinent d’alcaldia ha aprofitat per seguir els seus arguments i per intentar corregir l’única relliscada de la seva intervenció al Cercle: no parlar del problema de l’habitatge, cosa que li va retreure un dels assistents encorbatats –hi havia una majoria clara d’homes– i que ell va replicar com va poder. Avui, després de defensar una vegada més el gran acord a quatre bandes dels pressupostos municipals, s’ha referit també al seu èxit de dimecres. Però ha volgut deixar clar que, de tant relacionar-se amb els “emprenedors” amb què Colau no connecta, no oblida els barris i la gent que pateix per pagar el lloguer. 

“Volem governar amb la gent, amb tota la gent, i una part de Barcelona no exclou l’altra. La Barcelona global i emprenedora no exclou la dels barris. Per això l’endemà vaig anar a parlar amb els veïns del Bon Pastor”, ha emfasitzat.

Per rematar ha tornat a ressaltar una de les seves idees preferides, que per als comuns és difícil de gestionar: la de la cocapitalitat d’Espanya que creu que ha de ser part de “l’ambició” de Barcelona. “Volem ser cocapital d’Espanya. I no es tracta d’una competició infantil i ridícula com la que planteja Isabel Díaz Ayuso [la presidenta de Madrid], sobre el MWC, sinó que volem compartir amb Espanya el lideratge cultural, de l’economia verda i de la innovació”, ha justificat. Un argument per a l’actual PSC no té cap aresta.

Convençut que tot plegat el portarà a l’alcaldia, s’ha acomiadat amb aquest anunci:  “Si la represa és un fet, tornarem a liderar aquesta ciutat i farem que torni, perquè ja ha començat, la millor Barcelona”. 

Nou comentari