Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Colau suspèn en paritat: només tres dones presideixen alguna de les 13 empreses municipals

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, suspèn en paritat, tal com es desprèn d’una comparativa realitzada gràcies a les dades oficials que figuren en les webs i organigrames de les entitats locals. Tot i que l’alcaldessa de Barcelona ha fet gala en infinitat d’ocasions de liderar polítiques feministes, no compleix amb els seus estàndards en matèria de presència igualitària d’homes i dones en els màxims òrgans de decisió de les empreses municipals de l’Ajuntament de Barcelona.

De fet, de les tretze societats locals que depenen directament del Consistori, nou d’elles estan presidides per homes, mentre que tan sols quatre estan encapçalades per tres dones. És el cas de Mercabarna, presidida per la regidora socialista Montserrat Ballarín, i les entitats Barcelona Regional i Grup Barcelona d’Infraestructures Municipals-Bimsa, totes dues liderades per la segona tinenta d’alcaldia, Janet Sanz. La pròpia alcaldessa encapçala Foment de Ciutat, que gestiona el Pla de Barris de la ciutat.

En canvi, en les corporacions empresarials de l’Ajuntament presidides per homes, destaca el regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia, qui presideix l’empresa pública de cementiris municipals (Cementiris de Barcelona), l’empresa del cicle de l’aigua a la ciutat (Barcelona, Cicle de l’Aigua) i la societat encarregada del tractament i selecció de residus (Tersa).

Així mateix, també, destaca la presència dels socialistes Jaume Collboni, en la màxima cúpula de gestió de Barcelona Activa i l’empresa de serveis municipals BSM, i Albert Batlle, com a president del parc d’atraccions del Tibidabo. La resta de les corporacions municipals les lideren Frederic Ximeno, qui està al capdavant de Semesa i Siresa, dues empreses vinculades a Tersa; i Carles Bosch, president del consell d’administració de la societat Informació i Comunicació de Barcelona, gestora de la radiotelevisió pública Betevé.

Tampoc en la gestió tècnica

Per als perfils més tècnics, les direccions generals segueixen la mateixa tònica i majoritàriament recauen en mans dels homes. De les tretze empreses municipals, vuit estan dirigides per homes, mentre que la resta, unes cinc, estan gestionades per dones.

Les dades són similars en les vicepresidències i conselleries delegades ocupades per dones. De les tretze vicepresidències existents, en només cinc d’elles hi ha dones al capdavant, mentre que no hi ha cap dona que ostenti el càrrec de consellera delegada, ja que de les cinc conselleries delegades que hi ha en l’actualitat, totes estan ocupades per homes.

En total, tenint en consideració tots els càrrecs representats en els consells d’administració de les empreses municipals, incloent les presidències, vicepresidències, conselleries delegades, consellers, així com altres càrrecs com els de secretari no conseller, figuren un total de 102 homes i 56 dones, una xifra que s’allunya molt de la presència igualitària.

Sense dones conselleres

Respecte a la presència de dones en els consells d’administració amb el càrrec de conselleres, directament, en les empreses municipals Semesa, Siresa i Foment de Ciutat no figura cap dona amb aquesta posició. En aquest sentit, els nivells de paritat també estan a anys llum en les societats Barcelona Regional, amb 10 consellers i 3 conselleres, Bimsa, amb 8 consellers i 4 conselleres, i a Barcelona Activa, amb 8 consellers i 2 conselleres.

En la resta de les empreses no existeix la paritat efectiva, excepte a Barcelona, Cicle de l’Aigua, amb sis consellers i conselleres, respectivament, i a Mercabarna, una societat participada per l’Ajuntament a través de BSM (amb 6 homes i 1 dona); l’Estat a través de Mercasa, (amb 4 dones i 1 home), i la Generalitat (amb 2 dones conselleres).

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa