Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Colau reactiva el projecte de cobertura de vies de Sants sense tocar Can Vies

El govern municipal d’Ada Colau reactiva el projecte de cobertura de vies de Sants amb l’enderroc d’un xamfrà de planta baixa al carrer Burgos número 15, pendent des de fa molts mesos. La tercera i última fase del pla urbanístic ha acumulat ajornaments des del conflicte pel desallotjament de Can Vies. Fa dos anys i mig el Centre Social de Sants –amb el suport del Secretariat d’entitats de Sants, Hostafrancs i la Bordeta i de la FAVB– ja va demanar a l’Ajuntament que deixés al marge el destí de Can Vies i desencallés tres demolicions pendents al carrer Burgos que afecten una cinquantena de famílies.

El passat dijous el districte de Sants va fer saber, a través d’una breu notícia al seu web, que els primers enderrocs començaran aquest dimecres 6 de novembre i s’allargaran fins al 15 de desembre. Són locals situats a la cruïlla dels carrers Burgos i Riera de Tena, estan molt deteriorats i se n’havia postposat la demolició perquè estaven ocupats. Les obres ocuparan la vorera però no la calçada, per on podran seguir circulant vehicles. 

El següent pas serà construir un gran bloc de pisos públic en aquest xamfrà, per reallotjar als veïns de dues finques més, que també han d’anar a terra. Se’ls haurà d’expropiar, a més, el que requereix temps per negociar les condicions. El districte reconeix que aquesta operació no serà ràpida i, com a mínim, se’n va ja a l’any vinent: “Faltarà planificar, a partir del desembre, l’enderroc de dos edificis més al carrer de Burgos, pendents d’expropiació”, exposa el districte. En el solar resultant es construirà nous blocs de pisos per reallotjar els expropiats. 

La tercera fase consisteix en ‘endreçar’ el costat mar del calaix de vies per facilitar l’accés al jardí elevat i al metro Mercat Nou, tal i com es va fer al costat muntanya amb la reurbanització del carrer Antoni de Capmany. La complexitat radica –deixant de banda Can Vies– en que el traçat del calaix no coincideix amb un únic carrer sinó que implica reordenar part de la trama urbana i indemnitzar afectats. 

Constància veïnal

“Comença a albirar-se alguna solució, però fa quasi tres anys que el districte ens va dir que faria tot això!”, valora Josep Maria Domingo, president del Centre Social de Sants. L’entitat veïnal ha seguit de prop el projecte urbanístic i urgeix l’ajuntament a posar fi a la precarietat crònica que pateixen les famílies afectades. Domingo atribueix el retard acumulat sobretot a manca de pressupost: “La despesa forta és licitar el nou bloc i construir-lo seran almenys dos o tres anys”.

Així, el líder veïnal tem que la tercera fase no estarà acabada aquest mandat perquè en paral·lel al bloc s’ha d’avançar en el trasllat d’una fàbrica d’ascensors que hi ha al mateix carrer Burgos per soterrar en aquesta parcel·la una estació transformadora del metro. “Tenim entès que la fàbrica es buidarà a partir de gener, veurem!”, diu. L’últim pas de la tercera fase és rematar els accessos als jardins elevats des del carrer Jocs Florals, el que sí que determinarà el futur de Can Vies.

Can Vies no es toca

Els comuns no han amagat mai la seva voluntat de preservar Can Vies, tant pel que fa a l’immoble com al seu funcionament autogestionat. En una entrevista al TOT Barcelona, el regidor de Sants, Marc Serra, defensava que s’ha de “preservar” el centre social okupat per la seva “llarga història” i per la “resposta ciutadana” que va generar l’amenaça d’enderroc. “Qualsevol intervenció urbanística que faci aquest govern passarà perquè Can Vies pugui mantenir la seva activitat”, sentenciava. “Descartem enderrocar-lo en el seu conjunt, hem de preservar bona part del que queda de l’edifici”, rematava.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: A l'aguait a novembre 04, 2019 | 12:46
    A l'aguait novembre 04, 2019 | 12:46
    Aquest ajuntament es ben bé que no sap a on fotre cullerada per esgarrar lo que puguin, els burro-fotuts
  2. Icona del comentari de: pepGT a novembre 12, 2019 | 12:12
    pepGT novembre 12, 2019 | 12:12
    Aquesta nit, nou intent d'ocupació del edifici carrer burgos nº17. Tot organitzat perfectament per tal d'allargar-ho. Un edifici que es cau i ficant gent a dins. Al nº 28 tot ocupat i utilitzat com a magatzem de ferralla. Algú es fara mal i llavors correrem. No teniu vergonya.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa