Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Colau foragita un altre carrer monàrquic: adeu als Reis Catòlics
  • CA

El govern d’Ada Colau ha oficialitzat avui l’adeu al nomenclàtor del carrer dels Reis Catòlics, situat a Vallvidrera, al districte de Sarrià-Sant Gervasi. En el seu lloc ara es trobarà un homenatge a Elisa Moragas i Badia, la mestra i pedagoga que va crear del no-res una escola de barri als anys 70. La presentació del canvi s’ha fet aquesta tarda, amb la presencia del regidor del districte, Albert Batlle, i el regidor de Memòria Democràtica, Jordi Rabassa. Aquesta modificació suposa una nova desaparició de l’imaginari monàrquic en els plànols barcelonins. Precisament en el mateix districte, a la frontera amb Gràcia, dos anys enrere es va aprovar també la retirada de l’avinguda del Príncep d’Astúries per convertir-la en la Riera de Cassoles.

En aquest cas, el gir en la manera d’anomenar aquesta via es va aprovar formalment al Nomenclàtor de la ciutat el passat mes de març. Com és habitual, els veïns van dir-hi la seva i el resultat que va generar més consens va ser l’homenatge a Elisa Moragas i Badia. La decisió es va tancar l’any 2019. Ara dos anys després, s’ha pogut materialitzar el canvi.

Pel que fa a Moragas, el seu paper va ser especialment valuós per a Vallvidrera a partir del 1972, quan va fundar l’Escola Nabí. Més enllà de ser-ne directora durant dues dècades, el fet realment trencador va ser la confecció d’un model educatiu sensible a la Pedagogia Freinet, que dona a l’infant un paper actiu i creador en el dia a dia escolar. En aquest cas, Moragas i Badia arrossegava tota una carrera pedagògica formant-se en l’impuls d’altres centres a Barcelona, però també formant-se a França. De fet, va ser allà, als anys 60, on es fascina per les noves pràctiques derivades dels pensaments de Célestin Freinet.

Finalment, doncs, aquesta via crucial per a la mobilitat a Vallvidrera ja dona per desterrada la referència als Reis Catòlics i ara recorda tota unça influència educativa per a la zona.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa