Colau critica que abans del seus mandats menys del 20% de les Medalles d’Honor eren per a dones

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha advertit que “la sanitat pública no se sosté només amb aplaudiments” durant el lliurament de les medalles d’Honor de Barcelona. “Hem de reivindicar que totes les administracions amb competències posin els recursos sanitaris i personal suficient perquè els nostres professionals estan esgotats i al límit”, ha exposat. També ha dit que en l’elecció dels guardonats el consistori treballa per combatre “una tendència invisible però estructural” que havia provocat que “sense que hi hagués mala fe però per inèrcia” menys del 20% de les medalles dels darrers anys les havien rebut dones. S’han distingit els col·legis de Metges, d’Infermeres i de Treball Social; el Tercer Sector i el Gremi d’Hotels.

“Ens vam adonar que per inèrcia menys del 20% medalles atorgades l’havien rebut dones de la ciutat, cosa que és una anomalia, perquè les dones no només som la meitat de la població, sinó que aixequem literalment les cases i els barris d’aquesta ciutat”, ha exposat. Per això ha dit que era un “orgull” que la majoria de les medalles d’enguany siguin per a dones.

Colau s’ha referit al “cost altíssim” de la crisi de la covid-19, però ha apuntat que “també hi ha hagut moltes llums”. “Han destacat molt especialment diversos col·lectius de professionals que han estat sempre a primera línia dia i nit per protegir-nos i cuidar-nos”, ha exposat.

“La pandèmia també ha fet sortir el millor de la nostra ciutat”, ha dit Colau. “En els moments difícils Barcelona demostra més que mai la seva fortalesa i capacitat de tirar endavant: aquesta fortalesa està en la seva gent, en les entitats dels nostres barris, en les persones i associacions que promouen els valors cívics i democràtics que ens identifiquen com a ciutat”, ha apuntat l’alcaldessa, abans d’agrair la tasca dels guardonats.

Ha acabat les seves paraules finals amb un record per a dues persones que han mort fa poc. Ha destacat Ernest Lluch com a “persona de diàleg i pau”. Ha dit que Maria Salvo havia estat “un exemple de dona lluitadora antifranquista que malgrat les tortures tant dures que li van impossibilitar ser mare mai va perdre el somriure ni la responsabilitat de compartir la seva memòria democràtica”. “Endavant, que junts i juntes ens en sortirem”, ha reblat.

Guardonats implicats en la resposta a la crisi

El ple de l’Ajuntament de Barcelona va decidir per unanimitat les 25 Medalles d’Honor de la ciutat del 2020. Les institucions distingides amb les cinc Medalles d’Honor de l’àmbit de ciutat són el Col·legi Oficial de Metges de Barcelona, el Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona, el Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya, la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya i el Gremi d’Hotels de Barcelona.

La Medalla d’Honor de Barcelona és un guardó que l’Ajuntament de Barcelona va instituir el 1997 amb motiu de la celebració del centenari de l’agregació dels pobles del pla per distingir aquelles persones o entitats que hagin contribuït al desenvolupament de la consciència ciutadana i de les virtuts i els valors cívics. Cada any s’atorguen 25 medalles, de les quals 5 són de l’àmbit de ciutat i 20 estan proposades pels districtes.

Les 20 Medalles d’Honor de Barcelona pels deu districtes són, de Ciutat Vella, l’AAVV de la Barceloneta, pels 50 anys com a entitat capdavantera de la lluita veïnal al barri, i l’activista pels drets de les persones migrants i referent de la comunitat filipina Macrina Alcedo; de l’Eixample, el Coreixample, pels 25 anys de trajectòria, i Milagros Solé, per la tasca de voluntariat dedicat a la gent gran.

Proposades per Sants-Montjuïc, el cross popular, per la contribució a la promoció de l’esport, i Júlia Costa, en reconeixement de la tasca literària i pedagògica; per les Corts, Veterans de Catalunya, per la contribució al món de l’esport, i Ana Ramon Martínez, per la trajectòria al moviment veïnal; per Sarrià-Sant Gervasi, la Fundació Estimia, per la tasca integradora i social en el desenvolupament de les persones amb discapacitat física, intel·lectual i sordceguesa, i Ana Tere Raventòs, en reconeixement de la tasca per a la integració de les persones amb discapacitat intel·lectual al capdavant de la Fundació Boscana.

Per Gràcia, Josep Maria Contel, per la defensa de la recuperació de la memòria col·lectiva, i Salutem-Accions comunitàries del barri de la Salut, per la tasca de 15 anys d’enfortiment de la comunitat; per Horta-Guinardó, la Coral Sant Jeroni de Montbau, en el 50è aniversari de dinamització artística, i Amical Brigades Internacionals, per la preservació de la memòria històrica i en defensa dels valors antifeixistes i internacionalistes.

Per Nou Barris, Associació Projectart, pels 35 anys de trajectòria d’informació i innovació, i el Casal de Gent Gran de Trinitat Nova, en el 50è aniversari com a punt de trobada; de Sant Andreu, Jose Barbero, per la lluita per a una educació pública i la millora de la vida i els equipaments del barri de La Sagrera, i Societat Cultural i Esportiva La Lira, per la implicació en els 150 anys d’història en la vida cultural i associativa de l’antic poble i actual barri de Sant Andreu de Palomar; per Sant Martí, Salvador Mañosas, per la dedicació en la millora del barri de la Palmera, i la Coordinadora d’Entitats Vern, per la tasca comunitària de foment de la cohesió social als barris de la Verneda i la Pau i de Sant Martí de Provençals.

Nou comentari