Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Colau convoca dos plenaris virtuals aquest abril a petició de l’oposició

L’alcaldessa Ada Colau proposa dues dates a l’oposició per recuperar el ritme de plenaris municipals, després de les peticions de diversos grups municipals, en especial ERC i Cs, a la Junta de Portaveus celebrada aquest dimarts al matí per videoconferència. L’oposició volia celebrar dos plens diferents, primer un d’extraordinari sobre el coronavirus i a final de mes un d’ordinari per recuperar l’activitat institucional. El govern municipal –representat pel regidor de Presidència, Jordi Martí Grau (BComú), i el tinent de seguretat, Albert Batlle (PSC)– tenia altres plans: un únic plenari amb la Covid-19 reduïda a un sol punt a l’ordre del dia, el que hagués deixat l’oposició sense poder presentar ni portar a votació propostes pròpies sobre l’emergència sanitària.

La reunió ha acabat sense votació ni acord i l’oposició n’ha marxat visiblement insatisfeta. No obstant, portaveus municipals expliquen al TOT Barcelona que, poc després de la reunió, l’alcaldessa ha acceptat convocar dues sessions diferenciades: una monogràfica el 17 d’abril i una ordinària el 30 d’abril. Seran plens telemàtics, com els que van fer el Parlament de Catalunya i l’Àrea Metropolitana de Barcelona. A més, l’última setmana d’abril es celebraria una única comissió per a preparar el plenari i la primera setmana de maig seria el torn dels plenaris virtuals als districtes.

Crítiques d’ERC, Cs i JxCat

Els regidors portaveus d’ERC, Jordi Coronas i Elisenda Alamany, han posat el crit al cel en sortir de la reunió en dues piulades, per la manca immediata de dates. En conèixer-se la doble convocatòria pel 17 i 30 d’abril, Coronas ha lamentat que el regidor de Presidència, Jordi Martí Grau (BComú) els digués que tindrien resposta en 48 hores perquè la potestat de convocar plens és exclusiva de l’alcaldessa i poc després donessin la data a la premsa: “Entenem que ja tenien la decisió presa, no té sentit que convoquin una Junta de Portaveus per menystenir-la d’aquesta manera”. Segons el portaveu d’ERC, l’oposició ha “insistit en votar” una proposta de format encara que la decisió final fos d’Alcaldia, però tampoc se’ls ha permès fer-ho

El regidor Paco Sierra (Cs) també subratlla el malestar de l’oposició per la Junta de Portaveus: “Hem sortit enfadats, perquè la Junta de Portaveus és un òrgan col·legiat que existeix precisament per decidir el format dels plens”. Considera que Colau ha acceptat la “proposta majoritària” de convocar un ple extraordinari el més aviat possible i un ordinari a final de mes perquè sinó l’oposició hagués fet valdre el seu pes al consistori: “Per convocar un ple extraordinari es necessiten 11 firmes i en teníem moltes mes, així que no els quedava altra que acceptar”. “L’alcaldessa pot tenir la facultat formal de convocar els plens, però si una quarta part dels regidors municipals en demana un d’extraordinari, ella té l’obligació de convocar-lo en el termini de 15 dies”, recalca. 

A les files de JxCat tampoc han agradat les formes de la convocatòria: “Els portaveus dels grups de l’oposició han manifestat el seu rebuig a una actitud prepotent i de menyspreu que ha mantingut durant la reunió el regidor Jordi Martí Grau”, sosté el partit. Malgrat això, es mostren “satisfets” perquè finalment l’executiu hagi acceptat la doble convocatòria i també el format telemàtic, que no era inicialment sobre la taula: “La proposta del Govern era fer-los mixtes, amb almenys un amb l’alcaldessa i els caps de grups presents al saló de plens”. Finalment, però, celebren que “el més aviat possible” el consistori “recuperi l’activitat institucional ordinària”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa