Cs i PP han tornat a enarborar la seva indignació amb el documental Ciutat Morta (2013) per lloar la Guàrdia Urbana i fer visible la discrepància entre BComú i PSC sobre la cinta i el ‘cas 4F’ que retrata críticament. Els dos grups de l’oposició han presentat una proposició i un prec a la Comissió de Cultura aquest dilluns, que han comptat amb el vot a favor del PSC i BpC. El vot en contra de BComú i ERC i l’abstenció de JxCat ha impedit que prosperés la petició de retirar el Premi Ciutat de Barcelona que van rebre els autors de l’obra audiovisual i obligar-los a retornar els 7.000 euros que van rebre de premi.

El regidor socialista Joan Ramon Riera ha qualificat Ciutat Morta de “docuficció” feta “amb la traïdoria de no dir que érem davant d’una ficció i de crear confusió al voltant d’uns fets jutjats”. Així, ha censurat l’onada de solidaritat cap a Rodrigo Lanza, principal acusat de la pedrada que va deixar invàlid un guàrdia urbà el 2006 i que 14 anys més tard ha estat condemnat per un altre crim a Saragossa. “L’única víctima del Cas 4F és el guàrdia urbà Juan José Salas”, ha proclamat. Sobre el premi, en canvi, el PSC no s’ha posicionat: “Ens és completament igual si es retira o no”.

El tinent d’alcaldia Joan Subirats ha defensat la posició dels comuns amb equidistància. Per un costat ha exhibit un suport “absolut” a l’agent ferit i total respecte a la segona condemna de Lanza. Per altra banda, ha tancat la porta completament a la retirada del premi perquè les bases no contemplen aquesta opció i perquè va ser atorgat per un “jurat independent”: “Aquests premis mai expressen la voluntat del govern!”. Així, ha convidat a Cs i PP a presentar al·legacions a les bases dels premis, que any rere any es sotmeten a exposició pública durant 20 dies i mai han rebut sol·licituds de modificació segons Subirats.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa