Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Centenars de persones reclamen un “pla de xoc social” davant de la Borsa de Barcelona
  • CA

Centenars de persones s’han manifestat aquest dissabte davant la Borsa de Barcelona en una protesta organitzada per la plataforma Pla de Xoc Social, que agrupa més de 180 sindicats i organitzacions antiracistes, feministes ecologistes i socials de Catalunya. Sota el lema Per un pla de xoc social. Que pagui la banca i l’Ibex-35 la plataforma ha exigit una sortida de la crisi sanitària “que posi la vida al centre i no els beneficis de les grans empreses” i ha alçat la veu contra una nova normalitat “que segueix basant-se en l’especulació”.

Durant la concentració, que ha arrencat a les 19h, s’han llençat proclames a favor de l’habitatge digne, la derogació de la reforma laboral i la regularització de les persones migrants.

Pancarta de la plataforma Pla de Xoc Social davant la Borsa de Barcelona / ACN

Durant la concentració s’han sentit crits de “cap persona és il·legal”, “papers per tothom” i ”que aquesta crisi la paguin els rics”. I entre càntics, representants de diversos àmbits han pronunciat discursos en defensa de la sanitat pública i els col·lectius més vulnerables. “Els governs han impulsat una sèrie de mesures que no serveixen de res si encara hi ha gent que es queda enrere”, ha dit Alba Legide, una de les portaveus de la plataforma Pla de Xoc Social a Catalunya. Per Legide, la crisi del coronavirus ha trastocat la vida de la societat “a tots els nivells” i alhora ha deixat un sistema “més injust i precaritzat”. En aquest sentit, creu que la banca i les grans empreses haurien de pagar la factura de la crisi: “ja vam veure com el 2008 es rescataven els bancs amb més de 60.000 MEUR, i ara exigim que siguin ells els que paguin les conseqüències d’aquesta crisi”, ha dit.

A través d’un comunicat, la plataforma Pla de Xoc Social ha reivindicat el seu moviment per “recuperar els carrers” després de “tres mesos de confinament i restricció de moviments”. Les principals reivindicacions de l’organització es recullen en cinc propostes, entre les quals s’inclou la derogació de les reformes laborals del PP i del PSOE (establint una renda bàsica incondicional) o la gestió pública de tots els serveis públics i els béns comuns. També demana que es garanteixi un habitatge digne, prohibint els desnonaments i aprovant una suspensió en el pagament dels lloguers i les hipoteques; que es regularitzi de forma “immediata” la situació de totes les persones migrants i que “es rescati a persones i no a l’Ibex-35”.

Malgrat ser una plataforma que agrupa més de 180 sindicats i associacions, l’objectiu de l’organització és “seguir aglutinant entitats” per guanyar força a les mobilitzacions. Per Legide, “veure que la gent recupera els carrers és molt encoratjador”, i assegura que durant les pròximes setmanes la plataforma Pla de Xoc té intenció de convocar més accions de protesta arreu de l’Estat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa