Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
1.500 persones clamen contra la decisió de la JEC d’impugnar la llista de Puigdemont
  • CA

Al voltant de 1.500 persones, segons la Guàrdia Urbana, s’han concentrat davant la delegació del govern espanyol per protestar contra la decisió de la Junta Electoral Central (JEC) de deixar fora de les llistes de les eleccions europees l’expresident Carles Puigdemont i els exconsellers Toni Comín i Clara Ponsatí. La pluja no ha aturat els manifestants que s’han volgut apropar fins al nexe entre el carrer Roger de Llúria i el de Mallorca, com tampoc ho ha fet el posicionament d’última hora de la fiscalia de Madrid, que ha donat suport a un del recursos presentants per JxCat. Els càntics més escoltats durant la protesta han estat “Puigdemont, el nostre president” i “llibertat presos polítics”. 

Repassa la galeria de l’acte del fotoperiodista Jordi Borràs

La crida a la concentració, prevista a les 19h de la tarda, ha estat compartida pels partits independentistes, l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural, així com els CDR d’arreu de Catalunya. “Prou manipulació electoral” és un dels lemes de la mobilització, que destaca la falta d’arguments jurídics de la JEC per anul·lar els candidats de la llista de Lliures per Europa –partit amb base i suport de Junts per Catalunya–. A la cita, entre d’altres personalitats, hi han acudit la candidata a la llista de Joaquim Forn, Elsa Artadi, l’encara tercer tinent d’alcaldia Jaume Asens, i el candidat per ERC, Ernest Maragall.

El líder republicà, als parlaments, ha aplaudit que la Fiscalia afegeixi un “indici més” en el “trencament intern” de l’Estat, i el seu “desconcert”. El cap de llista d’ERC a Barcelona ha evidenciat la “vergonya institucional” d’Espanya, “obsessionada” en aturar els objectius de l’independentisme. Al seu torn, Asens ha mostrat la “solidaritat” dels comuns amb els seus rivals electorals i ha acusat PP i Cs d’intentar carregar-se l’independentisme i la democràcia. Artadi, a més, ha fet una crida a aturar la “deriva antidemocràtica” de l’Estat i ha asseverat que Puigdemont és el “líder de l’independentisme”, recull l’Agència Catalana de Notícies (ACN).

La mobilització, tot i la pluja incessant, ha estat quantiosa i ha reunit assistents que s’han hagut de repartir al llarg del carrer Mallorca fins a l’encreuament amb el carrer del Bruc. Els més allunyats ni tan sols senten el so de l’escenari disposat al centre de l’acte, a tocar de l’edifici institucional espanyol protegit per un fort dispositiu dels antiavalots dels Mossos d’Esquadra. S’han barrejat cançons amb poemes i reivindicacions polítiques. 

Rebuig al ple barceloní

També en aquesta línia, el ple de l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat aquest divendres una proposició que qualifica d'”arbitrària” i “sense fonament jurídic” la decisió de la Junta Electoral Central d’excloure com els candidats de la llista europea. La proposta ha estat promoguda pel PDECat i ha comptat amb el suport de BComú, d’ERC i la CUP, mentre que Cs, el PSC i el PP han votat en contra del text. L’escrit, a més, critica la “vulneració dels drets fonamentals al sufragi passiu i actiu que implica la resolució” de la JEC, que JxCat va recórrer aquest dijous.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Angelblau a maig 03, 2019 | 20:21
    Angelblau maig 03, 2019 | 20:21
    Ni la pluja ni el mal tenps ens aturen. ENDAVANT
  2. Icona del comentari de: Maria Teresa a maig 03, 2019 | 20:32
    Maria Teresa maig 03, 2019 | 20:32
    A Tarragona també ens hem concentrat uns quants centenars davant del Govern Civil.
  3. Icona del comentari de: Gombau a maig 03, 2019 | 20:37
    Gombau maig 03, 2019 | 20:37
    S'omplen la boca dient que són un Estat de dret, però la decisió de la JEC demostra que no actuen segons la llei, sinó segons llur arbitrarietat personal, en funció de llurs simpaties o antipaties polítiques. Aquesta prohibició és escandalosa, i esperem que Europa posi les coses al seu lloc i obligui Espanya a complir la seva pròpia llei electoral.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa