L’exprimer ministre francès i alcaldable de Barcelona, Manuel Valls, fitxa a l’exalcalde de l’Hospitalet, Celestino Corbacho, com a número 3 de la seva llista. El cap de llista “independent” de Cs ha presentat aquest dijous al veterà exsocialista, que va ser també ministre de Treball i Immigració espanyol, i ha avançat que el 8 de març anunciarà qui ocupa la segona posició de la llista –una dona, ha assegurat– i altres integrants de la candidatura, que serà “paritària”. 

“Volem fer un gir de 180º a la política municipal i per això Celestino Corbacho serà molt important”, ha dit Valls. L’ha definit com a “servidor públic amb valors” que comparteixen tots dos, “capacitat de gestió reconeguda” i “visió metropolitana contrastada”. L’exalcalde de l’Hospitalet, que té ara 69 anys, ha defensat que quan es va retirar de la política activa el 2010 i es va donar de baixa del PSC fa 13 mesos va deixar clares les condicions: “Vaig dir que no marxava del PSC per anar a un altre partit ni per encapçalar una altra candidatura a l’Hospitalet, i que només tornaria si se’m reclamava amb un projecte que m’il·lusionés i em motivés”. Preguntats per la premsa, els dos polítics han explicat que han parlat durant “molts mesos” abans d’acordar el fitxatge i que Valls l’hauria acabat convencent en parlar-li de vocació metropolitana: “Em va proposar ser el seu ministre del ram”, ha dit Corbacho.

Ha situat els tres temes dels que més s’ocuparia com a integrant de la llista: habitatge públic, economia ‘del coneixement’ i mobilitat sostenible, sobretot ferroviària. I una acció priotària: enllestir i aprovar el nou pla metropolità d’urbanisme que ha estat estudiant aquest mandat l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB).  “Quan Barcelona ha fet un pas endavant important ha estat històricament quan l’ha compartit amb els ajuntaments metropolitans”, ha reivindicat. Preguntat per la seva incorporació a la llista auspiciada per Cs en lloc de fer-ho a la del PSC, ha defensat que no vol acatar imposicions de partit: “Valls és socialdemòcrata i jo també m’hi sento, al que jo avui no pertanyo és a una disciplina de partit ni passa pel meu imaginari”, ha sostingut. “Una plataforma és més transversal i el futur no es construirà des de trinxeres sinó de la incorporació de sensibilitats diferents”, ha afegit. “L’interès per la política no l’abandonaré mai i m’entusiasma la política local”, ha insistit.

Manuel Valls i Celestino Corbacho a la roda de premsa de presentació, en un hotel de Barcelona / Meritxell M. Pauné

Manuel Valls i Celestino Corbacho a la roda de premsa de presentació / Meritxell M. Pauné

Corbacho, artífex del districte econòmic de la Gran Via i la plaça Europa, també s’ha pronunciat a instàncies dels periodistes sobre la política hotelera de la capital: “Cal un pacte metropolità d’hotels, creure que prohibir-los a Barcelona frenarà la massificació turística és un error perquè el visitant potser pernocti a l’Hospitalet però fa turisme a Barcelona”. “S’ha de planificar i pactar amb els municipis les necessitats hoteleres de cada un”, ha dit. En aquest sentit, ha assumit que “si fos alcalde de l’Hospitalet” –en referència a la seva successora, Núria Marín (PSC), amb qui no té bona relació– no li “agradaria” que la segona ciutat de Catalunya “es convertís en un parc temàtic d’hotels”. 

Com a exministre d’Immigració, ha presumit de què la llei que va fer “no l’ha derogat ningú” i que com a exalcalde va viure un boom sobtat de nouvinguts, amb barris que van arribar a taxes de més del 40%. “La immigració s’ha de governar, sense criminalitzar-la; tota persona que arriba ha d’assolir els drets i també les obligacions”, ha defensat. Precisament Valls es va significar a França per la seva mà dura amb la immigració, el que li ha suposat dures crítiques dins del socialisme francès.

Tampoc se n’ha estat de criticar al seu expartit, tot i que sense esmentar-lo, al referir-se a l’estació de la Sagrera. “Què vol dir que vingui un secretari d’Estat i no vulgui donar data de finalització, ni tampoc la tinenta d’alcaldia de Barcelona?!”, ha exclamat, en referència al responsable d’Infraestructures del govern socialista, Pedro Saura, i a la regidora Janet Sanz (ICV). Ha disculpat els endarreriments del projecte durant la crisi –quan ell era al govern de José Luís R. Zapatero– i en canvi ha carregat contra l’actual executiu de Pedro Sánchez: “Tenen la responsabilitat de fer 

Més notícies
Valls ha presentat tres dones com a número 2, 4 i 8 de la seva llista per Barcelona / ACN

La diputada de Cs Mariluz Guilarte, número 2 de la llista de Manuel Valls

Notícia: La diputada de Cs Mariluz Guilarte, número 2 de la llista de Manuel Valls
Comparteix
L'ex primer ministre francès i alcaldable de Cs fitxa una experta en economia i relacions internacionals com a mà dreta
Notícia: La diputada de Cs Mariluz Guilarte, número 2 de la llista de Manuel Valls - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa