Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Les cartes madrilenyes que ha ensenyat Collboni en campanya

El PSC va ser un dels partits més matiners. Encara no havia començat la campanya i ja havia reunit milers de persones nervioses per veure al Fòrum el president espanyol Pedro Sánchez, que com si es tractés d’una estrella del rock ha anat rondant per diferents territoris de l’Estat a la recerca del vot socialista. Amb Madrid en mans del PP, Barcelona es presenta com el gran repte de Moncloa, que s’ha bolcat en aquesta campanya. Cinc ministres han acompanyat Jaume Collboni en el seu camí cap a l’anisada alcaldia, un camí que ha tancat de la mà de dos dels tres presidents espanyols que ha tingut el PSOE, Pedro Sánchez i José Luis Rodríguez Zapatero, i amb l’incondicional Salvador Illa.

Maria Jesús Montero

La ministra d’hisenda i exportaveu del govern espanyol Maria Jesús Montero va ser la primera a aparèixer a escena. La vicesecretaria general del PSOE, exdiputada del parlament andalús, va destacar el paper dels andalusos a Catalunya. “Els andalusos sempre hem admirat Catalunya i Barcelona per la seva vocació europeista, amb la diversitat, respecte i convivència que ha permès i permet construir una Catalunya forta”, va comentar durant l’obertura de la campanya.

Collboni i Montero, junts a l'acte d'aquest vespre | ACN (Sílvia Jardí)
Montero, la primera ministra que va aparèixer en campanya | ACN (Sílvia Jardí)

Margarita Robles

Margarita Robles, ministra de defensa, va participar de l’acte al districte de Gràcia, on el PSC va treure els pitjors resultats fa quatre anys. Va donar el suport a Jaume Collboni, sí, però sobretot va regalar elogis al secretari general del PSC, Salvador Illa: “Val la pena, vaig viure amb ell els moments més durs de la pandèmia, i mai li vaig veure una mala cara, un insult a ningú”.

José Luis Albares

El ministre d’exteriors, que guanyarà protagonisme a l’executiu de Sánchez un cop Espanya agafi la presidència europea aquest any, es va presentar un dissabte al vespre a Barcelona just després de reunir-se amb el president americà Joe Biden. El ministre va explicar en quin punt està Europa, dibuixant dos models: “Hi ha un model que mira al futur i un altre que mira al passat, que no creu en la diversitat ni en la democràcia”. Albares també va apostar per Barcelona com la “ciutat que uneix el Mediterrani”.

Miquel Iceta

Més enllà de ministre, és l’exsecretari general del PSC i el predecessor de Salvador Illa al Parlament de Catalunya. Per això ha tingut doble protagonisme, apareixent en tres districtes (un d’ells en format vitrual) ben diferents: Nou Barris, Sarrià – Sant Gervasi i Ciutat Vella. L’actual propietari de la cartera de cultura i esports ha demostrat conèixer com cap altre ministre les singularitats de Barcelona i el PSC, amb elogis concrets als barris i un suport incondicional a Jaume Collboni.

Nadia Calviño

La vicepresidenta primera del govern espanyol, Nadia Calviño, és la figura més poderosa per darrere de Pedro Sánchez i una de les més cotitzades en altres territoris de l’Estat. A Barcelona, va fer costat a Collboni en un dels pocs dies que el candidat s’ha cordat la corbata. Rodejats d’empresaris al ‘Nova Economia Fòrum’, Calviño va destacar el “model d’esplendor i orgull” que representa Collboni per davant d’altres models de “paràlisi”.

Calviño, Collboni i Illa al Fòrum | ACN
Calviño, Collboni i Illa, en un esmorzar de campanya | ACN

Altres pesos pesants del PSOE

La caravana de ministres s’ha completat amb el portaveu del PSOE, Patxi López, que va comparar l’època més forta del Procés amb els anys d’ETA al País Basc i va situar el PSOE com el partit que “ha utilitzat la política per recuperar la convivència i que la societat catalana visqui més tranquil·la”. D’altra banda, Meritxell Batet, presidenta del Congrés dels Diputats i també membre del PSC, ha aparegut un parell de cops per la campanya, sempre amb crítiques a Junts i a la Generalitat de Catalunya.

Les grans absències

La campanya també ha deixat grans absències, com la catalana Raquel Sánchez, a l’ull de l’huracà pels problemes del servei de Rodalies, o Félix Bolaños, l’interlocutor del govern espanyol en la Taula de Diàleg. Tampoc han estat presents en cap acte la vicepresidenta tercera Teresa Ribera ni els vuit ministres restants del PSOE. Qui sí que ha participat en aquesta campanya és la vicepresidenta segona Yolanda Díaz, en aquest cas, donant suport a Ada Colau.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: A l'aguait a maig 27, 2023 | 18:22
    A l'aguait maig 27, 2023 | 18:22
    Els sociates volen compensar aquí lo que no saben guanyar al seu cau? Tenen por de la Ayuso? A casa nostra no cal que vinguin a emporcar. El Sanchez val més que vagi a donar la tabarra a Melilla, per exemple.
  2. Icona del comentari de: De català res de res a maig 27, 2023 | 18:28
    De català res de res maig 27, 2023 | 18:28
    el jaime culboni, és molt madrileny, muy español

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa