Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Més megafonia i comunicació presencial als barris colpejats pel coronavirus
  • CA

El primer tinent d’alcaldia, Jaume Collboni, i la regidora de Salut, Envelliment i Cures, Gemma Tarafa, han presentat avui el Pla de Xoc que han aplicats els darrers dies des de l’Ajuntament als barris més impactats pel coronavirus. Entre els esforços dedicats a aquestes zones, s’ha destacat l’augment de la presència de la megafonia, d’agents de la Guàrdia Urbana i de mediadors per explicar les mesures indicades per a un bon confinament. Han estat propostes ideades per corregir que algunes informacions, sobretot transmeses a través de les xarxes socials, no arribessin a alguns sectors de la població, han apuntat els responsables municipals. La regidora Tarafa ha detallat que els districtes més afectats han estat Nou Barris i Horta-Guinardó, però que també s’ha tingut en compte la taxa d’infecció detectada a algunes illes de cases de Sant Andreu, Sant Martí i Ciutat Vella.

El mateix Collboni ha apuntat que “els barris on hi ha més desigualtat socioeconòmica és on està afectat més” el coronavirus. Per això, com a mostra d’aquesta preocupació, han anunciat que va ser a Nou Barris on es va iniciar setmanes enrere un projecte pilot d’aquest pla de xoc. 

Aquest pla ha inclòs posar “60 professionals de mediació més” als carrers d’aquests barris. La seva feina ha consistit a apropar-se a súpermercats o mercats per donar informació sobre les mesures a seguir o “ordenar les files” que s’hi produeixen. En total, a més, en aquest període s’han registrat “més de 220 intervencions de mediació comunitària” que tenien a veure “amb conflictes veïnals o problemes de comunicació amb els veïns”, ha apuntat Collboni.

Segons dades del propi Ajuntament hi ha casos especialment cridaners, com el barri de Montbau, a Horta-Gunardó, on hi ha 2.080 casos positius per cada 100.000 habitants, quan la mitjana de la ciutat és de 574 casos per cada 100.000 habitants. En la mateixa situació està el barri de Vallbona, a Nou Barris, amb 2063 casos per cada 100.000 habitants.

“Pel perfil d’edat i renda d’aquests barris cal redoblar els esforços perquè les mesures de confinament siguin eficaces”, explica Collboni, que admet que les condicions de moltes famílies que viuen en barris vulnerables són “més difícils” i que a mesura que passa el temps “costa més quedar-se a casa”.

A més de la situació socioeconòmica dels barris hi té també un pes rellevant el factor edat. “Hem detectat que la informació no arribava bé, tenint en compte que molts dels canals que es fan servir estan basats en la via digital i hi ha segments de població que no tenen un accés fàcil i ràpid”, explica el tinent d’alcaldia. La regidora Gemma Tarafa ha indicat que, a grans trets, el districte de Nou Barris està més influït en l’afectació del coronavirus per la condició de la rendes baixes i el districte d’Horta-Guinardó, en canvi, per l’envelliment de la població.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa