La Diada de Catalunya ha començat amb barricades amb foc a les principals vies de Barcelona. Les havien preparat els Comitès de Defensa de la República (CDR) com a entrant del que vindrà aquesta jornada a la capital catalana. Amb palets de fusta i altres materials incendiables, s’ha aconseguit crear una mena de barricades al centre de la calçada. Després, els preparatius s’han convertit en flames. La mateixa escena s’ha repetit a l’avinguda Diagonal, a l’avinguda Meridiana, a la zona de Glòries i a la Gran Via de les Corts Catalanes, a l’altura del carrer del Comte Borrell.

No és l’únic incident que s’ha viscut durant les primeres hores de la Diada a Barcelona. Quan encara no havia arribat el matí i l’esquerra independentista ja era al carrer preparant altres escenaris per a l’ocasió, el col·lectiu La Forja – Jovent Revolucionari ha denunciat a les xarxes que agents dels Mossos d’Esquadra els han identificat, perseguit i agredit. Segons fonts de l’organització juvenil consultades pel Món, els Mossos haurien identificat una quinzena de joves. A més haurien requisat tots els cartells contra la monarquia borbònica i les forces d’ocupació. Els fets s’haurien produït a la zona del Born, a Ciutat Vella. Fonts de la policia catalana apunten, a priori, que no tenen cap incident destacable registrat en aquell lloc i moment. Així i tot, s’estan fent gestions per aclarir si s’ha donat una intervenció policial d’alguna mena.
En un tarannà ja oficial, el dia s’ha iniciat a les vuit del matí amb la tradició de l’ofrena de flors al monument de Rafael Casanova, icona de la defensa de les institucions catalanes i conseller en cap de Barcelona quan la ciutat va caure l’11 de setembre de 1714. A l’acte al qual han assistit les principals institucions del país, l’alcaldessa Ada Colau també ha fet acte de presència tot posant el focus en la relació entre l’actual govern espanyol i l’independentisme català. Tal com ha explicat El Món en un seguiment intensiu de la jornada, Colau ha celebrat l’arribada dels indults i ha reivindicat aquest fet com a “punt d’inflexió” en una etapa cap al diàleg.