Barcelona és una mica xinesa. O una mica més, com a mínim. Aquest dilluns l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i l’alcalde de Shenzhen, Qin Weizhong, han signat un acord d’agermanament entre ambdues ciutats. L’entesa té per objectiu afavorir la col·laboració entre les dues administracions públiques en multitud d’activitats, com el comerç, les inversions, la biotecnologia, les tecnologies de la informació, la sostenibilitat mediambiental i les energies renovables, entre d’altres.

La cerimònia s’ha celebrat de forma telemàtica. De fet, una fotografia captada pel mateix servei de premsa de l’Ajuntament de Barcelona mostra una Colau, amb somriure tapat per la mascareta amb motius que imiten el cartell de la Mercè d’enguany, que ensenya el document signat a la webcam de l’ordinador. A l’altre costat, mateix gest de l’alcalde de Shenzhen. En el seu cas, sense mascareta i amb una rialla ben visible. S’ho miren la tinenta d’alcaldia Laia Bonet, que acompanya a la sala a Colau, el cònsol general espanyol a Guangzhou, Eduardo Aznar, que observa des del seu despatx la trobada feta possible a través de l’aplicació Zoom, la directora general de Relacions Internacionals de Shenzhen, Cao Saixian, i el cònsol general xinès a Barcelona, Zhu Jiangyang.

Shenzhen és considerada el Silicon Valley de la Xina i disposa d’un centre global de tecnologia, investigació, fabricació, finances i transport. A més, el port de Shenzhen és el quart port de contenidors més actiu del món. Es tracta d’una ciutat superpoblada, amb més de 14,5 milions de persones al seu interior. En només 40 anys ha passat de ser un petit poble dedicat a la pesca en una autèntica potència econòmica a escala mundial.

Aquest agermanament no és per sempre. De fet, té una durada de quatre anys. De totes maneres, les dues ciutats tenen relacions de col·laboració des de principis de segle, l’any 2002. I l’any 2012 van signar un Memorandum of Understanding per col·laborar en els àmbits d’economia, transport i cultura. Durant la pandèmia de la Covid-19 Shenzhen va donar material d’Equips de Protecció Individual (EPI) a Barcelona, de fet.

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, signa aquest dilluns l'acord per agermanar la capital catalana amb la ciutat xinesa de Shenzhen / Ajuntament Barcelona
L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, signa aquest dilluns l’acord per agermanar la capital catalana amb la ciutat xinesa de Shenzhen / Ajuntament Barcelona

Tres ciutats germanes més a l’Àsia

A més de Shenzhen, les ciutats germanes de Barcelona a l’Àsia són Busan, amb qui es va agermanar l’any 1983; Kōbe, amb qui ho va fer 28 anys; i Xangai, amb qui es va signar l’acord l’any 2001.

El consistori considera que el continent asiàtic “ha assolit un paper preponderant en la política i l’economia mundial”. Per aquest motiu es justifica aquesta “aposta clara”, com la qualifiquen, per establir lligams estrets amb les ciutats de l’orient.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: JordiP a novembre 23, 2021 | 12:23
    JordiP novembre 23, 2021 | 12:23
    A mitjans dels 80 vaig passar per Shenzen camí de Guangzhou i encara no hi havia cap pista de la tremenda agrupació de gratacels i plígons industrials que és ara.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa