Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Barcelona mantindrà el veto a les habitacions turístiques tot i la divisió al govern
  • CA

Barcelona mantindrà la prohibició del lloguer d’habitacions turístiques per menys de 31 dies a partir d’aquest divendres, quan finalitza el termini d’un any atorgat per la Generalitat perquè els municipis prevegin aquest tipus d’activitat. La Generalitat va aprovar fa un any un nou decret de turisme que regula per primer cop les llars compartides però a Barcelona continuaran prohibides. Sí que es permetrà si els lloguers d’habitacions són de més de 31 dies per a ús habitual o de llarga durada, com els que es fan habitualment a estudiants o treballadors temporals. Segons el consistori, el decret permet que Barcelona pugui fer la seva pròpia regulació ja que la ciutat té una realitat diferent a la de la resta del territori.

Avui dia a la ciutat no s’admet la implantació d’aquest tipus d’allotjament turístic (per menys de 31 dies) perquè fa un any el govern municipal va aprovar suspendre tant l’atorgament de llicències com els permisos d’obres destinades a la implantació de llars compartides.

El gener passat l’Ajuntament va aprovar inicialment l’actualització del Pla Especial Urbanístic d’Allotjaments Turístics (PEUAT), que va prorrogar la suspensió de llicències i que en el seu articulat tampoc no admet la implantació de les llars compartides a la ciutat.

El consistori argumenta que el PEUAT preval sobre el decret de la Generalitat i per tant serà impossible atorgar cap llicència. La situació es mantindrà fins que s’aprovi definitivament l’actualització del PEUAT, moment en el qual passarà a regir la normativa que inclogui un pla propi sobre les llars compartides.

Al gener, el govern d’Ada Colau ja va explicar que no permetrien el lloguer d’habitacions turístiques per períodes inferiors a 31 dies perquè estimen que suposaria un “augment desorbitat” de l’oferta a la ciutat. Segons les dades facilitades llavors, el consistori tenia detectats al gener 7.600 anuncis d’habitacions de lloguer turístic de forma “alegal”, que es tradueixen en 14.000 places. Segons el decret de la Generalitat n’hi podrien haver fins a 670.000 susceptibles.

Divisió al govern municipal

Diversos grups polítics a l’Ajuntament s’han mostrat contraris a la prohibició i el mateix govern municipal ha evidenciat la divisió d’opinions al respecte. Al juny, una proposició presentada per JxCat que instava el govern municipal a autoritzar les llars compartides va obtenir el suport del PSC (soci de govern dels comuns), Cs, PP, Barcelona pel Canvi i la regidora no adscrita. En canvi, els comuns i ERC van votar-hi en contra. Els republicans han defensat evitar l’ús turístic i prioritzar l’ús residencial.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa