Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Colau demana ajuda a l’estat espanyol pel “desequilibri pressupostari”
  • CA

Ada Colau ha defensat poder fer front a l’epidèmia i “poder atendre totes les necessitats econòmiques” derivades de la crisi del Covid-19. Ho ha dit avui després de reunir-se telemàticament amb els alcaldes de les 7 ciutats més poblades de l’Estat. Juntes, han reclamat al govern espanyol un nou marc financer que doni resposta al “desequilibri pressupostari” i que permeti el dèficit per donar resposta a la crisi generada pel coronavirus. Els alcaldes, també han acordat formar un grup de treball al que incorporaran Mallorca, Las Palmas i Bilbao per treballar una resposta coordinada. Les ciutats han demanat flexibilitzar els criteris d’estabilitat pressupostària eliminant la regla de despesa, disposar del superàvit del 2019 i els romanents acumulats i permetre el dèficit.

Colau ha assegurat que es tracta de propostes “en positiu” i que segueixen la voluntat de “formar part de la solució” a través de la cooperació de totes les administracions. “Ens han de donar més capacitat i flexibilitat de finançament”, ha resumit.

L’alcaldessa ha recordat que en un primer càlcul, Barcelona tindrà una caiguda d’uns 200 milions d’euros aquest any, motiu pel qual ha afirmat que són més necessàries aquestes ajudes que demanen. Ha situat que també hi haurà necessitats de finançament específiques, com les que tindrà l’àmbit del transport per la gran davallada d’usuaris que ha requerit la situació actual.

Les set ciutats que s’han reunit aquest dimarts han fet una nota pública i estan obertes a poder reunir-se amb qui faci falta, també amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, per explicar el seu posicionament i les seves peticions: “Volem ser part de les solucions per reactivar l’economia i per això hem de tenir més múscul i més poder d’intervenció. Amb ànim constructiu, ho traslladarem a l’estat”.

Crida a mantenir el confinament i insisteix que puguin sortir els nens

D’altra banda, en la roda de premsa a distància d’aquest dimarts ha expressat que hi ha unanimitat en les administracions, “encara que amb matisos”, sobre que s’ha de mantenir “el màxim confinament possible”. Ha insistit però que, sempre que les autoritats sanitàries ho permetin, s’hauria de valorar la possibilitat que els nens puguin sortir “uns minuts” a passejar a prop de casa seva, sense fer ús del transport i seguint totes les recomanacions sanitàries establertes.

Ha apuntat també la necessitat que el desconfinament es faci amb la “màxima coordinació” entre els territoris, ja que ha reconegut que estan “interconnectats”. “Quanta més coordinació, millor ens anirà a tots plegats”, ha declarat.

Colau dona per finalitzada la polèmica amb Buch

Per últim, l’alcaldessa de Barcelona no ha volgut insistir en la polèmica per les paraules del conseller d’Interior, Miquel Buch, sobre el fet que es repartissin 1.714.000 mascaretes. Colau va titllar Buch de “fanàtic” per retreure a l’Estat l’enviament d’aquesta “xifra simbòlica”. En ser preguntada sobre el tema aquest dimarts, ha afirmat que “cadascú es responsable de les seves pròpies paraules” i ha afegit que totes les administracions tenen molta feina. “No hem de contribuir a allargar polèmiques innecessàries”, ha finalitzat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa