Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Barcelona vol la seu de l’Agència Europea d’Emergències Sanitàries
  • CA

La ciutat de Barcelona lluitarà per acollir la seu de la futura Autoritat Europea de Preparació i Resposta Davant d’Emergències Sanitàries (HERA), una agència que la Comissió Europea vol impulsar arran de la crisi de la Covid-19 i que podria entrar en funcionament el 2023. L’objectiu de la nova agència és “enfortir la coordinació de la Unió Europea davant de grans emergències sanitàries transfrontereres”.

Fonts del departament de Salut i de l’Ajuntament de Barcelona han explicat que Vergés i Colau han mantingut els primers contactes per crear un grup de treball conjunt “elaborar la proposta i recollir adhesions de les altres administracions públiques i d’entitats de recerca i innovació en l’àmbit de la biomedicina”. Al procés també hi participarà el departament d’Exteriors de la Generalitat, que ja ha comunicat al govern espanyol els plans per acollir l’agència.

Tercer intent

És el tercer intent de Barcelona en pocs anys d’acollir una agència europea a la ciutat. El 2017 la capital catalana va intentar fer-se amb la seu de l’Agència Europea del Medicament (EMA), ara a Amsterdam (Holanda), però va quedar eliminada a les primeres votacions, mentre que l’any passat va intentar acollir la tercera seu del Centre Europeu de Prediccions Meteorològiques a Mitjà Termini (ECMWF), que finalment s’ha instal·lat a Bonn (Alemanya).

Catalunya disposa de l’ecosistema de les ciències de la vida i la salut més dinàmic de l’Estat i un dels més actius d’Europa: integrat per més de 1.200 empreses i 90 entitats de recerca i innovació, representa el 7,3% del PIB i el 6,6% de l’ocupació a Catalunya, amb un pes especialment destacat a Barcelona i el seu entorn metropolità.

Colau: “Hi haurà molta competència”

 l’alcaldessa de la ciutat, Ada Colau, ha parlat de la presentació de la candidatura de la capital catalana. En aquest sentit, ha insistit que la ciutat “està ben posicionada” i que compta amb un ecosistema de recerca “de primer nivell”. “Hi haurà molta competència, però tenim plena confiança en Barcelona”, ha assegurat.

També la consellera de Salut, Alba Vergés, s’ha mostrat convençuda que Barcelona és una bona candidata per acollir la nova agència. “Volem concursar amb tota la potència, l’Ajuntament de Barcelona, el Departament de Salut i la Generalitat treballarem per fer-ho possible”, ha explicat. De moment, la convocatòria es troba encara en una fase molt preliminar i no se sap encara quines ciutats competirien amb Barcelona. Així, les dues representants han coincidit que és el moment de crear “consensos”, ja que Barcelona compleix les característiques necessàries “amb escreix”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa