El govern municipal d’Ada Colau ha acceptat un prec de JxCat per dedicar un carrer a Muriel Casals (1945-2016), activista cultural i antifranquista i presidenta d’Òmnium Cultural. A més d’homenatjar la seva trajectòria, la incorporació vol de retruc pal·liar la gran desigualtat de gènere en el nom dels carrers, places i avingudes de Barcelona. En un inici JxCat havia proposat que fos el nou nom dels jardins de l’Eixample ara dedicats a la Reina Victòria, però ha pactat amb el govern retirar aquesta concreció de la moció per garantir-ne l’aprovació. 

El regidor de Memòria Democràtica, Jordi Rabassa, ha assegurat al plenari d’aquest divendres que s’elevarà la petició a la Ponència de Nomenclàtor per buscar “un indret adient” i relacionat amb “la biografia vital i d’activista” de Casals. La ponència estudia les propostes que rep i consulta als districtes l’emplaçament escollit. Un cop aprovat al plenari del districte en qüestió, Alcaldia signa l’aprovació definitiva de la nova denominació. 

“El nostre nomenclàtor no reflecteix la ciutat que volem”, ha lamentat Rabassa, que ha criticat la “presència ínfima de dones” i la predominància “d’homes privilegiats”. Neus Munté (JxCat), que ha defensat la proposta, ha recordat “el seu somriure, que era el que més la caracteritzava, però també la seva contundència i serenitat en els pitjors moments”.

Tot i que el nomenclàtor barceloní estableix que han d’haver passat un mínim de cinc anys des de la mort d’una persona per poder-li dedicar un carrer, eximeix del termini a qui hagi rebut la Medalla d’Or de la ciutat. L’Ajuntament de Barcelona li va concedir a Muriel Casals a títol pòstum el febrer de 2017, en un acte en què també va participar la germana de l’homenatjada i l’aleshores president de la Generalitat, Carles Puigdemont.

Comentaris

    Serafí Bandarra i Grataconys Octubre 26, 2019 | 10:42
    ja era hora
    Dani_Andreuenc Octubre 26, 2019 | 13:36
    Si...com també van acceptar posar "1 d' Octubre", pasará el mateix amb "Muriel Casals". Mentre's mani la inutil que mana...

Nou comentari