El govern d’Ada Colau i Jaume Collboni ha decidit no presentar una candidatura per acollir l’Exposició Universal 2030. Segons el comissionat de Promoció de Ciutat, el socialista Pau Solanilla, “no es donen les condiciones” perquè la capital catalana pugui ser la seu de la fira, ja que el model d’exposició que vol l’organització no encaixa amb les propostes que estava treballant el govern municipal.

El grup municipal de de JxCat va presentar una proposició a la Comissió d’Economia i Hisenda que reclamava buscar el consens entre els partits i la societat civil per articular una candidatura de cara al 2030, però Solanilla va assegurar que amb el format plantejat pel Bureau International des Expositions (BIE), organitzador de la fira, “no tindria èxit”. L’Ajuntament s’ha reunit dues vegades amb BIE per tantejar les possibilitats de Barcelona i finalment ho han descartat.

Problemes amb l’organització

Tota l’oposició hi va votar a favor i el govern municipal es va abstenir, però malgrat tot l’Ajuntament no dedicarà esforços a preparar una proposta. Segons el comissionat de Promoció de Ciutat, la “temàtica no encaixava” perquè BIE no contempla tenir com a eix l’Agenda 2030 i les Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) i tampoc volia que l’esdeveniment fos descentralitzat per tot l’àrea metropolitana, com demanava l’Ajuntament.

En canvi, Solanilla va defensar que una eventual candidatura als Jocs Olímpics d’Hivern del 2030 “sí que genera consens i complicitats amb altres institucions” i veu moltes més possibilitats de treballar en aquesta direcció malgrat que els comuns hi estan totalment en contra. Tot i això, Solanilla ha matisat que “no és que el govern municipal renunciï a presentar la candidatura”, sinó que la seva proposta no encaixava amb el que volien els organitzadors, i ha recordat que la ciutat acull esdeveniments internacionals de primera línia com el Mobile World Congress (MWC) i que enguany és la Capital Mundial de l’Alimentació i el 2026 serà Capital Mundial de l’Arquitectura.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa