Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Barcelona avala per la mínima la consulta sobre els Jocs d’Hivern
  • CA

El plenari de Barcelona ha aprovat, per la mínima, que acceptarà el resultat de la consulta sobre els Jocs d’Hivern als habitants del Pirineu. Si els veïns de les comarques preguntades volen jocs, “Barcelona hi serà”. De quina forma col·laborarà, però, ha seguit sent una incògnita.

JxCat ha portat a votació una proposició que demanava l’aval al procés participatiu impulsat per la Generalitat a les 6 comarques de muntanya més afectades. Hi han votat a favor els dos partits del Govern català (JxCat i ERC). I han comptat amb el suport insòlit del grup de Ciutadans, que ha prioritzat l’aval als grans esdeveniments a la seva disconformitat amb què no es consulti els veïns de la capital. En total, 18 vots a favor. No obstant, s’han abstingut els 18 regidors del govern BComú-PSC –qui realment pot donar suport polític als Jocs en nom de Barcelona–, impedint que prosperés el ‘no’ rotund de PP i Valents.

Elsa Artadi (JxCat) ha defensat els plans de l’executiu català i ha demanat que Barcelona ajudi al Pirineu com a “motor de país” amb un “rol d’acompanyament i dinamització” del territori. “Si Barcelona va ser exemplar el 92 [pels Jocs d’estiu], també que ara ho sigui en escoltar la ciutadania i provocar consens territorial”, ha reclamat. Davant dels dubtes sobre el cost expressats per l’alcaldessa, l’exconsellera ha assegurat que la celebració no implica “diner públic” perquè “entre recursos del COI i els que es genera en marxandatge i publicitat es cobreixen totes les despeses”. “

ERC ha fet equilibris i ha recolzat “que es realitzi la consulta i es respecti el resultat” si bé Elisenda Alamany ha destacat que caldrà “fugir de les grans obres efímeres que després deixen un llast” al territori i usar els Jocs per “fer palanca” i poder finançar “projectes que van més enllà de la candidatura”. “Estem convençuts que és possible presentar un projecte d’èxit per a uns jocs del segle XXI”, ha dit. “Barcelona ha de tenir una posició d’absoluta generositat i lideratge” i no “un govern a la defensiva”, ha contraposat.

El projecte Pirineus-Barcelona busca consens polític / EUROPA PRESS

El regidor d’Esports i del PSC, David Escudé, ha criticat que JxCat portés aquest punt a debat: “No som conscients que el pitjor favor que li podem fer a una candidatura és portar-la a l’arena política i no deixar treballar als tècnics”. Ha revelat que hi ha hagut reunions tècniques al desembre i al gener en què ja s’han posat sobre la taula possibles seus i subseus, i ha lamentat que l’Ajuntament no hagi estat convidat a les taules de treball “ni que fos d’observadora”. Així, ha reclamat saber “quin és el paper de Barcelona” exactament: “La ciutadania ho ha de saber i l’Ajuntament evidentment també”.

El regidor de Pressupostos i de Bcomú, Jordi Martí, ha posat en dubte –com ja va fer Colau– que el Pirineu tingui prou neu el 2030: “Avui, a 4 dies de la inauguració dels Jocs a Beijing, tenim més del 20% de pistes d’esquí tancades per manca de neu i la resta les hem pogut obrir perquè hi ha hagut dies de fred intens que han permès fabricar neu artificial”. Ha aplaudit que es consulti a la ciutadania, però no que només puguin votar 6 comarques: “És com si el futur de l’aeroport es votés només al Prat”. Malgrat tot, ha dit que “si el Pirineu decideix tirar endavant els Jocs, Barcelona hi serà”.

A la banda del ‘no’ ha destacat la contundència d’Eva Parera (Valents), que ha negat la major: “No veig per què hem de preguntar, aquí s’està per gestionar i prendre decisions”. Òscar Ramírez ha posat l’accent en la participació aragonesa: “S’ha d’entendre que és una candidatura espanyola, no una candidatura excloent”.

Parera força un ‘sí’

La cap de Valents ha intentat una difícil maniobra en posicionar-se contra la consulta i portar a votació després, en una segona proposició separada, que el govern Colau recolzi els Jocs sense ambigüitat i sense esperar a cap consulta. I se n’ha sortit, perquè el PSC ha sortit al seu rescat. Collboni ha fet una solemne defensa dels Jocs i l’olimpisme i ha recordat que la primera proposta per celebrar aquesta cita d’hivern va ser de Jordi Hereu: “El nostre ‘sí’ és a favor de tornar a tenir projectes de futur i il·lusió de ser barcelonins”. Cs i PP també hi han votat a favor, a més de la regidora no adscrita Marilén Barceló.

Per contra, JxCat i ERC s’han abstingut i li han recriminat a Parera que no tingui “respecte” pel territori pirinenc. Jordi Martí ha argumentat l’abstenció de BComú pels “dos perills” que segons ell amenacen els Jocs: els “dubtes raonables” sobre la neu del 2030 i el “desgavell institucional”. Tot plegat faria poc probable poder presentar una candidatura sòlida d’aquí 3 setmanes quan acabin els Jocs de Beijing, que segons ell és el termini recomanat “per tenir possibilitats d’èxit”.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: L'autonomisme que no cessa a gener 28, 2022 | 14:30
    L'autonomisme que no cessa gener 28, 2022 | 14:30
    Aquests de JxCat mantenen l'esperit de CiU. Dels altres ja no calia esperar-ne res
  2. Icona del comentari de: Patrick a gener 28, 2022 | 16:49
    Patrick gener 28, 2022 | 16:49
    A la merda els jocs d'hivern. Els quals solament es faran si l'estat espanyol i llurs supportters ho consideren com un sistema més, per a espanyolitzar i assimilar els catalans. Si l'estat espanyol ha de fer com als jocs olímpics d'estiu del 1992 que varen "retenir" independentistes en dates prèvies als esmentats jocs, en l'aleshores anomenada "operación garzón", durant els jocs d'estiu, en total varen detenir 45 persones: sis al País Valencià i trenta-nou al Principat. L’objectiu fou clar, intentar reprimir el minoritari activisme independentista que volia reivindicar-se en ocasió dels Jocs Olímpics del 1992. Molts dels detinguts varen denunciar haver estat torturats. Aleshores ningú no els va fer cas. Ara 30 anys més tard, des d'Espanya no tindrien prou presons per a empresonar independentistes catalans. Prou de perdre el temps amb bajanades i els despistats i desorientats amb lliris i ciris a la mà, no us en feu gaires il·lusions.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa