Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Avui fa 90 anys la Ciutadella va acollir la constitució del Parlament
  • CA

La relació entre la capital catalana i els esdeveniments polítics més transcendentals al conjunt del país sempre ha estat molt estreta, en alguns casos indissociable. Tal dia com avui de fa just 90 anys, és a dir, concretament el 6 de desembre de 1932 l’antic arsenal de la fortalesa de la Ciutadella de la ciutat va ser l’escenari de la constitució del Parlament de Catalunya. Tal i com explica l’usuari Històries de Barcelona des del seu compte de Twitter, centenars de persones es van aplegar a la Ciutadella per poder ser testimonis en directe d’aquest esdeveniment de masses.

Francesc Macià va iniciar el seu discurs inaugural amb unes paraules d’allò més reivindicatives: “Prenc possessió victoriosa d’aquesta fortalesa per a celebrar-hi de nou Corts nostres, qui dictaran lleis nostres en llengua nostra. Sentiu-la, la joia d’aquest moment”, va dir en un to ferm però mesurat el president Macià. Les eleccions s’havien celebrat el 20 de novembre -només hi van poder votar els homes catalans més grans de 25 anys- i van certificar el clar triomf d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), amb molta diferència respecte la Lliga Regionalista. El setembre de 1932 l’Estatut de Núria havia estat finalment aprovat a les corts espanyoles després de ser considerablement retallat.

Macià, elegit oficialment president de la Generalitat vuit dies després

Al cap de pocs dies, el 14 de desembre de 1932 Macià era escollit de manera oficial president de la Generalitat de Catalunya. De fet, no hi tornaria a haver eleccions al Parlament fins el 1980 i la seva darrera sessió es va produir l’1 d’octubre de 1938.

Posteriorment, a la sortida de la sessió inaugural del Parlament del 6 de desembre alguns dels diputats es van fer la tradicional fotografia a les escales amb el president al capdavant, acompanyat també en primera fila pel president del Parlament, Lluís Companys.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa