Artadi demana a Colau ajudes per als afectats més vulnerables de la Zona de Baixes Emissions

El grup municipal de JxCat ha preparat una àmplia bateria de propostes, precs i preguntes per jugar fort el paper d’oposició en la primera tanda de comissions del mandat, que es celebraran aquest dimarts i dimecres. N’ha presentat 12, el màxim d’iniciatives permès per grup, i a més sol·licitarà una compareixença del tinent d’alcaldia de seguretat, Albert Batlle (PSC).

De totes les iniciatives destaca la petició d’ajudes municipals als col·lectius vulnerables que es vegin afectats per la nova Zona de Baixes Emissions (ZBE) permanent, que entrarà en vigor l’1 de gener. La portaveu del grup, Elsa Artadi, ha assenyat especialment els transportistes autònoms i pimes, les 400.000 motos que circulen per la capital catalana i els particulars que van a treballar a indrets fora de la ciutat allunyats del transport públic.

JxCat considera que aquests veïns amb cotxes molt contaminants poden tenir dificultats econòmiques importants per afrontar el canvi de vehicle, en cas de seguir-lo necessitant perquè l’oferta sostenible no cobreix el trajecte que fan habitualment. La regidora i diputada ha demanat transparència quan s’estreni la mesura, per conèixer els resultats del monitoreig diari: “Esperem que ajudi a reduir la contaminació, però hi ha marge d’error en les previsions”.

Artadi ha recordat també que l’estrena coincidirà amb l’inici de la recaptació del nou impost català al CO2 dels vehicles i ha emfatitzat que no és una mesura municipal sinó fruit d’un acord de 5 municipis, l’AMB i la Generalitat de Catalunya. El conseller empresonat Josep Rull va ser-ne impulsor, ha recordat. 

Altres iniciatives que presentaran a les comissions són el número actual de pisos municipals buits a la ciutat, els passos donats per pactar un salari mínim de ciutat amb sindicats i patronals o la petició d’una campanya de Nadal “a l’alçada de la ciutat” que demanen els comerciants i mercats.

Resposta a la sentència

A preguntes de la premsa, Artadi ha valorat que “la millor” resposta a la sentència del judici a l’1 d’Octubre i “la que tindrà més recorregut” és la que pugui acordar-se “entre tots” els partits i actors contraris a la repressió. “Hem optat per no entrar en el debat de govern de concentració o eleccions perquè creiem que no ajuda a la feina de teixir complicitats, la unitat estratègica ens està costant i tothom n’és conscient”, ha contestat.

També ha considerat que “l’absolució seria l’única sentència justa a aquest judici polític” i ha demanat que hi hagi “un abans i un després” a totes les administracions del país. “Les entitats tindran un paper preeminent, però ha d’haver una resposta institucional a l’alçada de la resposta ciutadana, que l’acompanyi”. “Les institucions no poden fer veure que tot segueix igual i després de que es sentenciï la democràcia”, ha conclòs.

Comentaris

    Adrià Setembre 16, 2019 | 15:12
    Lo que es tindrie que fer és abandonar tots els cotxes tan de Barcelona com de l.area metropolitana que no puguin circular i no comprarne cap més així deixarien de cobrar i.m.c, asseguranças,ITV,impostos de la benzine ,tallers etc etc etc .

Nou comentari