Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Fins a un any de zona verda gratis per als ‘bons conductors’ que treguin el tiquet al gener
  • CA

L’encariment de les tarifes d’aparcament en zona verda i blava té una conseqüència curiosa. A principis de febrer entrarà en vigor un nou model que modula els preus en funció de l’etiqueta ambiental de cada vehicle i que elimina la gratuïtat de la zona verda per a residents en cas de no haver rebut cap multa en 12 mesos. Aquesta bonificació per als “bons conductors” es pot tramitar un sol cop l’any i per tant els usuaris espavilats que facin el tràmit aquest mateix gener podran esquivar el canvi fins al 2021.

Els qui ajornin el tràmit hauran de pagar la tarifa estàndard, que són 0,20 cèntims al dia fins a un màxim d’un euro a la setmana. Per tant, per als conductors que tramitin ja la bonificació, s’estalviaran una despesa de 52 euros al cap de l’any. Cal tenir en compte que és un tipus d’estacionament exclusiu per a persones empadronades en barris amb zona verda i que només és vàlid en l’àrea de carrers propera al domicili. Per afavorir la rotació, els vehicles s’han de canviar de plaça d’estacionament almenys un cop cada set dies. 

Un parquímetre de l’Eixample / Adrià Lizanda

La raó d’aquest desajustament és un endarreriment en l’aprovació dels canvis. El govern municipal volia aprovar al desembre la nova ordenança d’aparcament en superfície, juntament amb la pujada de les taxes de terrasses i de l’IBI dels habitatges. Per manca de majoria, però, va haver d’ajornar la votació al gener. Aquest divendres l’ha pogut aprovar de forma inicial, després de les intenses negociacions pels pressupostos 2020. La previsió municipal és que s’aprovi definitivament al plenari del 31 de gener i uns dies després es publiqui al Butlletí Oficial de la Província de Barcelona (BOPB), el que determinarà el dia exacte de l’entrada en vigor.

Per obtenir la bonificació aquest gener, els usuaris han de disposar prèviament de la targeta de resident i ser ja usuaris de la zona verda. L’Ajuntament elabora cada mes d’octubre un llistat dels vehicles que tenen dret a la bonificació, de forma que només cal introduir el número de matrícula per accedir a la gratuïtat. El consistori estima que l’any 2020 tenien dret a la bonificació el 70% dels usuaris. Als parquímetres poden emetre tiquets d’un dia o de fins a 20 dies laborables consecutius, però l’aplicació mòbil gratuïta ONaparcar permet deixar validat l’aparcament fins a final d’any. Tant amb l’app com amb els nous parquímetres, que s’estan instal·lant progressivament, no cal deixar cap tiquet imprès dins del cotxe.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa