Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Els Mossos endureixen l’acció a la Meridiana: multes, empentes i cops de porra
  • CA

La nit número 50 del tall de la Meridiana no ha tingut un aniversari tranquil. Quan els veïns han iniciat el tall de l’avinguda, ja han vist que al pas de zebra on tot comença, cada dia, hi havia desenes d’antiavalots dels Mossos d’Esquadra esperant a dins de les furgonetes. Era la primera mostra d’un canvi de tractament policial que més tard es deixaria veure amb més intensitat. En diferents moments de la nit, la policia catalana ha optat per mobilitzar els concentrats amb cops de porra i empentes amb la porra –sostinguda en horitzonal amb les dues mans–. En altres ocasions, directament, s’han tramitat denúncies per participar en els talls.

En un primer moment, més d’un centenar de veïns han optat per mantenir anades i vingudes en el pas de zebra del costat Besòs de la cruïlla de l’avinguda Meridiana amb el passeig de Fabra i Puig. El punt zero dels talls diaris. Aprofitaven cada vegada que el semàfor es posava en verd per als vianants, i creuaven. Passada mitja hora, els Mossos han dit prou. Han decidit evitar que es tornés a creuar l’avinguda en senyal de protesta i han arraconat tots els ciutadans a la banda muntanya del carrer, empenyent-los amb la porra.

Minuts després, quan els mobilitzats s’han desplaçat a la cruïlla del carrer Escòcia amb l’avinguda Meridiana, els antiavalots de la Brigada Mòbil (BRIMO) i l’Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO) dels Mossos han canviat de tàctica. En aquest punt, han fet un cordó que ha envoltat els manifestants i els han encapsulat al costat mar. En aquell punt, hi ha una de les entrades al metro de Fabra i Puig. Ràpidament, però, han demanat a TMB que tanqués aquell accés, tal com ha confirmat l’empresa pública de transports a aquest diari.

Mentrestant, han identificat diversos ciutadans, retirant-los del cercle on havien quedat tancats i demanant-los el DNI. “Ja pots marxar, que t’arribarà una denúncia a casa”, li ha dit un antiavalot a un jove després d’haver fet les gestions identificatives. La frase l’ha dit l’agent en veu alta, al costat dels periodistes. Més tard, el noi identificat afegia que el mosso li havia concretat: “et costarà entre 500 i 2.000 euros”. El jove, indignat, es pregunta “quina prova tenen que jo abans havia tallat la Meridiana si m’han agafat ara aquí?”. 

En la zona on han queda tancats s’ha pogut veure al diputat de la CUP, Carles Riera. El polític ha demanat fer de negociador amb els antidisturbis, i la policia hi ha accedit. De seguida, però, s’ha desfet l’esperit de negociació i els Mossos, que volien desfer l’encapsulament, han tornat a pressionar els manifestants perquè marxessin de la vorera de la Meridiana on havien queda retinguts. Ha estat en aquest moment on s’han vist diverses càrregues breus. En un dels casos, s’ha colpejat amb la porra i amb empentes contundents una dona indignada amb la gestió policial de la protesta, com es pot apreciar en el següent vídeo.

Després, la protesta, que també ha vist passar Antonio Baños i Roger Español, s’ha dispersat. Una cinqunantena de persones s’ha atrevit a tallar la Meridiana una última vegada, a l’altura del carrer Cardenal Tedeschini. Han estat deu minuts de tall efectiu. Quan la policia tornava a aparèixer, la mobiltizació s’ha desfet. Així, ha quedat ben enrere un inici de la nit amb to festiu, quan les anades i vingudes dels veïns es produïen sense incidents.

L’actuació dels Mossos d’avui és un missatge de canvi. Els últims dies la presència policial d’antiavalots s’havia reduït. Sovint, ni tan sols hi havien fet acte de presència. Aquesta tendència xocava amb els advertiments llançats pel regidor de Seguretat, Albert Batlle i l’activitat policial que se’n havia seguit. 

El 20 de novembre, Batlle va anunciar la intenció d’acabar amb el tall de la Meridiana. L’endemà, la BRIMO dels Mossos hi actuava per primera vegada des del 19 d’octubre de protestes. Els dies posteriors, es va mantenir l’estira-i-arronsa entre manifestants i antiavalots. Ara, però, la treva policial s’ha acabat i el joc del gat i la rata ha tornat a la cruïlla de l’avinguda Meridiana i el passeig de Fabra i Puig. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa