Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Les anècdotes de la Diada, en 6 vídeos i fotos
  • CA

La Diada 2019 ha estat una jornada molt llarga i carregada d’actes malgrat la pluja del matí i la calor de la tarda. Ofrenes florals, mítings, la gran manifestació de la Gran Via i la marxa de l’esquerra independentista al vespre han estat algunes de les activitats principals. El dia deixa fotos impactants i també un bon nombre d’anècdotes. Sis de les més destacades les hem recollit en aquests vídeos i fotografies.

Pluja i un inesperat himne d’Espanya, a l’ofrena del Govern a Casanova

L’ofrena del Govern de la Generalitat s’ha vist boicotejada per la música de l’himne d’Espanya a tot volum des d’un carrer contigu, mentre el president Torra i els consellers canten Els Segadors davant del monument a Rafael Casanova. Sembla que la música prové d’una habitació de l’hotel NH Collection Podium, on es desplaça tota la premsa per esbrinar els autors de l’acció.

L’esquerra independentista crema el rei al matí i a la tarda

Les entitats de l’esquerra independentista –CUP, Arran, Endavant i Rescat, entre altres– han celebrat la seva pròpia agenda d’actes per la Diada. Entre ells, dues manifestacions. A les dues han realitzat la mateixa acció contestatària: cremar al rei. Figuradament, és clar. A la manifestació d’aquest migdia han cremat 4 capses de cartró amb imatges del rei Felip IV, de VOX, de jutges i del PP davant la Catedral, com a símbols del règim del 78. A la tarda han optat per cremar dues fotografies, una del rei i una altra del president francès Emmanuel Macron, a més d’una bandera europea.

El mirador de les Arenes fa furor entre els manifestants

A la manifestació d’ANC i Òmnium de la tarda hi han assistit milers de persones i moltes, especialment les procedents d’altres poblacions, han arribat a la plaça Espanya i la Gran Via amb molta antelació per evitar l’aglomeració d’última hora. Per distreure l’espera, molts manifestants han volgut pujar al mirador del centre comercial Arenas per veure en perspectiva l’àrea on s’ha celebrat la manifestació, minuts abans que comencés. El centre ha controlat l’accés i només deixa pujar per torns. Els qui pujaven de fet s’hi estaven ben poca estona, la necessària per fotografiar la plaça de forma panoràmica i tornar a baixar.

Camisa blanca, homenatge mut de Mauri a Cuixart

El líder d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, ha intervingut a l’acte final de la manifestació de la Diada sense portar la samarreta oficial de color turquesa. L’ha portat durant tota la tarda, excepte quan ha pujat a l’escenari, que s’ha canviat de roba per vestir una camisa blanca. És el seu homenatge mut al president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, que sempre feia els discursos amb una camisa blanca immaculada. Aquest és el segon Onze de Setembre que Cuixart viu la Diada des de la presó i el segon homenatge que Mauri li fa a través del vestuari.

Marcel Mauri, a l’escenari de la manifestació de la Diada, vestit amb una camisa blanca com feia Jordi Cuixart / Jordi Play

Per què la manifestació ha triat el color turquesa?

Cada any l’ANC dissenya una samarreta, que comercialitza amb un lot per tenyir de colors la manifestació i finançar les campanyes de l’entitat. Enguany el color de la samarreta és blau turquesa “per representar la perseverança i l’esperança”, amb un estel al centre i un degradat de punts que simbolitza la mobilització. El lema de la mobilització, Objectiu Independència, utilitza per segona vegada en una Diada la paraula independència. Al darrera hi ha el logo de l’Assemblea i una brúixola, que pretén simbolitzar “que la societat civil mobilitzada segueix marcant quin és l’objectiu i el rumb a seguir” segons l’entitat.  

Samarretes de la manifestació de la Diada 2019 / Assemblea Nacional Catalana (ANC)

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa