Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Albiol, Parlón i Callau esbronquen Barcelona per la gestió “autoritària” del Consorci del Besòs
  • CA

Els alcaldes de Badalona, Xavier Garcia Albiol (PP); Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon (PSC), i Sant Adrià de Besòs, Joan Callau (PSC), han enviat una dura carta a la presidenta del Consorci del Besòs en representació de l’Ajuntament de Barcelona, Janet Sanz (BComú), acusant-la d’“imposar” decisions sense tenir en compte la resta de socis. L’enuig dels alcaldes neix després que proposessin al Consorci del Besòs que assumís la gestió de la gossera comarcal i del servei de taxi adaptat, que fins el 2019 assumia el desaparegut Consell Comarcal del Barcelonès. L’equipament costa uns 430.000 euros anuals i els taxis, poc més de 150.000 euros.

Els alcaldes denuncien que Sanz ha decidit “unilateralment” tancar la porta a aquesta possibilitat, impedint fins i tot que es pugui arribar a debatre i amagant informes jurídics que avalarien la proposta. Segons l’escrit, al que ha tingut accés l’ACN, els tres signants retreuen a Janet Sanz que decidís que el Consorci no podia assumir aquests serveis “sense cap mena de respecte a la participació dels òrgans col·legiats del Consorci” i que “imposés el seu criteri” sense escoltar l’opinió de la resta d’ajuntaments consorciats.

Per contra, Sanz ha respost que “no té sentit” que l’ens hagi de gestionar serveis municipals de forma estructural, després que haguessin quedat “penjats” amb la desaparició del Consell Comarcal del Barcelonès. La també regidora d’Urbanisme de Barcelona defensa que el consorci no està pensat per prestar serveis sinó per a la transformació urbanística de la zona i qualifica la queixa d'”oportunisme”. Com a via de solució, s’ofereix a liderar un front comú per buscar solucions a l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB).

Els tres alcaldes, emprenyats

“Escoltar-los no basta, creiem fermament, que un Consorci de col·laboració supramunicipal requereix acords basats en el consens i no en la imposició radical”. A més, segueix la missiva, la decisió “es va fer sense transparència”, ja que “cap dels representants del Comitè Executiu disposaven dels estudis jurídics que paradoxalment avalen aquesta possibilitat”.

Fonts pròximes als alcaldes asseguren que no hi ha hagut cap “participació democràtica” en aquest afer i que la decisió de la presidència respon únicament a motivacions “polítiques”. En l’escrit, Albiol, Parlon i Callau demanen a Janet Sanz que reconsideri la decisió i que convoqui el Consell Executiu de manera extraordinària per debatre la qüestió.

Provisionalment el servei de taxi per a persones discapacitades l’assumeix l’AMB fins al 31 de gener de 2021, per donar temps als Ajuntaments reorganitzar-se. De la gossera, ubicada a Badalona, se n’han encarregat els tres consistoris de forma mancomunada durant l’últim any .

Badalona, Santa Coloma i Sant Adrià defensen que l’objecte social d’aquests dos serveis encaixa perfectament amb els estatuts del Consorci del Besòs i recorden que hi ha estudis jurídics que avalen absorbir-los. Si els haguessin d’assumir directament els Ajuntaments es crearia un greuge respecte altres municipis de l’àrea metropolitana, avisen.

Sanz manté el ‘no’ rotund

La presidenta del Consorci del Besòs, Janet Sanz, reivindica el paper d’ens estratègic per impulsar projectes de transformació urbana: “No prestem serveis. L’Àrea Metropolitana i la Diputació són els que gestionen serveis d’aquest tipus”, assegura. La tinenta d’alcaldia també recorda que el gruix del finançament del consorci l’aporta l’Ajuntament de Barcelona i rebutja que això hagi de servir per finançar serveis d’altres municipis: “D’entrada em surt dir que no ho veiem i que si s’ha de modificar què ha de fer el Consorci ho hem de parlar entre tots”.

Tot i mantenir la negativa rotunda, Sanz entén la preocupació dels Ajuntaments, que han de gestionar uns serveis que fins ara gestionava una altra administració. “M’ofereixo a buscar solucions”, diu Sanz, tot i que aquestes s’hauran de trobar fora del Consorci del Besòs. La presidenta de l’ens lamenta també la duresa de la carta dels tres alcaldes i diu que s’ha “sorprès” pel seu to.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Tripartit no, gràcies a novembre 24, 2020 | 00:41
    Tripartit no, gràcies novembre 24, 2020 | 00:41
    La Comuna Pudenta no s'hi dedica a coses reals i tangibles de poca importància. Si l'alcaldessa Colau se sent asfixiava pel "rollo" (segurament deu voler dir murga) de la fiscalització de la llengua, la senyora Janet Sanz no es pot ocupar de gosseres, taxis adaptats ni collonades pel estil perquè es dedica a FER ACTUACIONS D'URBANISME AMB PERSPECTIVA DE GÈNERE. Ep ! que no sàpiga en què consisteix el "urbanisme amb perspectiva de gènere" no vol dir que m'ho hagi inventat eh ! Aquí teniu l'enllaç: https://ajuntament.barcelona.cat/premsa/2020/11/23/janet-sanz-i-laura-perez-fan-balanc-de-les-actuacions-durbanisme-amb-perspectiva-de-genere-3/
  2. Icona del comentari de: Guaita-que-fan-ara a novembre 24, 2020 | 12:13
    Guaita-que-fan-ara novembre 24, 2020 | 12:13
    QUE PAGUI COLAU !!!!!!!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa