L’Ajuntament inicia la retirada de medalles franquistes amb el suport de tots els grups menys el PP

Algunes de les condecoracions es van atorgar a Francisco Franco, Carrero Blanco i a la Falange

La comissió de Presidència de l’Ajuntament ha donat llum verda a iniciar els tràmits de retirada de les condecoracions franquistes atorgades pel consistori durant la dictadura. Es tracta de medalles que es van donar a figures destacades del règim, entre elles la Medalla Commemorativa dels 25 anys de Pau que va rebre Francisco Franco al 1964. El primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, ha avançat que la retirada culminarà el 25 de gener, el dia abans de l’aniversari de l’entrada de les tropes franquistes a Barcelona. “És una mesura que pretén acabar amb l’oblit”, ha destacat. 

[r:1]

Amb el suport de tots els grups, a excepció del PP, i dels regidors adscrits Gerard Ardanuy i Juanjo Puigcorbé, la comissió també ha  aprovat inicialment la revocació de les condecoracions als almiralls Luís Carrero Blanco i Alfonso Pérez-Viñeta Lucio, als generals José Solchaga Zala, Agustín Muñoz Grandes, Antonio Ibañez Freire, Felipe Acedo Colunga i a la Secció Femenina de la Falange.

L’advocada d’Irídia, Carla Vall, ha celebrat la decisió i ha dit que és un “primer gest per la reparació”. “Som conscients de la feina que queda per fer”, ha acceptat Vall.

La retirada d’aquests reconeixements se suma a les de les medalles a l’exministre franquista Rodolfo Martín Villa i l’exalcalde Miquel Mateu Pla, a l’anul·lació dels expedients de depuració de més de 1.600 treballadors municipals i a la retirada de plaques franquistes de la via pública.

Els grups municipals exposaran les raons del seu posicionament en el ple municipal, i tots els que ja donen suport a la mesura han acudit a la roda de premsa amb entitats excepte Cs, que condemna el franquisme “més enllà de les posades en escena” de Pisarello, segons han dit a Europa Press fonts del partit.

Des del PP, fonts de la formació han assenyalat que el grup municipal popular sempre reserva el seu vot fins al ple “per regla general” amb les medalles en les comissions, perquè és on s’intervé, han apuntat.

Nou comentari