Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Colau tanca files amb Vergés sobre ajornar la fase 1 a Barcelona: “És una opció més prudent”

L’alcaldessa Ada Colau i la consellera Alba Vergés han lluït unitat institucional en una roda de premsa simultània, cadascuna des de la seva institució, per valorar l’inici del desconfinament. La Generalitat de Catalunya ha proposat a l’Estat una desescalada asimètrica per regions sanitàries i planteja que Barcelona no salti a la Fase 1 dilluns vinent. Colau ha tancat files amb el Govern català sobre la idoneïtat d’ajornar l’entrada de Barcelona a la següent etapa: “Compartim que esperar una setmana més és una opció més prudent“.

Ha recalcat que el retard no és fruit d’un mal comportament dels barcelonins sinó de la densitat de població de la capital catalana: “Vull donar un missatge d’optimisme perquè les dades són bones, però som una ciutat complexa amb milers de casuístiques que cal preveure abans de canviar de fase”. “Parlem de dies, no de setmanes”, ha tranquil·litzat. La desescalada “no serà fàcil ni ràpida, serà llarga i serà progressiva”, ha advertit, pel que “caldrà molta paciència,  responsabilitat i seguir les recomanacions”. 

Ambdues han destacat que les dades de l’epidèmia mostren una “tendència decreixent” i han insistit en donar un missatge d’optimisme a la ciutadania. Dels quatre pavellons medicalitzats, només un segueix en actiu i amb una ocupació baixa. I dels 15 Hotels Salut de la ciutat, ja només se’n fan servir 9. El 70% de les urgències que entren als grans hospitals són ja per causes alienes al coronavirus. Colau ha comparat els 103 positius registrats aquest dimecres amb el pic de 750 del 26 de març, o la caiguda de l’excés de mortalitat de 136 decessos en un sol dia –el passat 31 de març– als 29 d’ahir.

Sense nova data

Vergés ha esquivat pronosticar una data de canvi de fase per a la capital i ha donat a entendre que la consensuarà amb el consistori: “És important que les propostes que es facin ja estiguin treballades amb el món local”. “Cal fer totes les passes ben fetes i segures, per donar garanties a la ciutadania”, ha subratllat. “Ningú voldrà tirar enrere”, ha advertit la consellera, en el sentit d’haver de retrocedir a una fase anterior per haver anat massa depressa. 

Preguntada per quan es permetran els desplaçaments fora del propi municipi, Vergés ha insistit que “la mobilitat és un factor de risc en l’epidèmia”. “Volem recuperar l’activitat econòmica dels municipis però amb els mínims riscs possibles: malgrat es puguin fer moltes coses, si les pots fer en la teva regió sanitària serà millor i això serà el que aconsellarem”, ha dit. “No serà una qüestió de 2 dies, però tot arribarà”, ha insistit.

Oficina de coordinació

Colau i Vergés han anunciat la creació d’una oficina conjunta amb la que Ajuntament i Generalitat supervisaran juntes el desconfinament a la ciutat de Barcelona. Neix com a evolució de l’espai de coordinació tècnica entre les dues institucions per muntar els Pavellons Salut i respondre a les necessitats de les residències d’avis. Es reunirà per primer cop aquesta mateixa tarda i la liderarà la secretària general del Departament de Salut, Laura Pelay. Inclourà 8 representants del consistori –sobretot gerents– i 8 de la Generalitat, inclosos membres del departament d’Interior.

Preguntades pel TOT Barcelona per si s’ha previst algun mecanisme per desempatar possibles discrepàncies, ambdues han donat per fet que no n’hi haurà. “No preveig que pugui haver grans discrepàncies”, ha dit Vergés. “No s’ha plantejat com resoldre discrepàncies”, ha afegit Colau, que ha ressaltat que la coordinació es farà amb “l’ànim més constructiu entre administracions”.

Fins ara l’Ajuntament de Barcelona ha pres sol les decisions que ha cregut oportunes per facilitar la desescalada, com per exemple no obrir les platges el 2 de maig sinó aquest divendres amb restriccions. “És evident que la platja és temptadora i no ens podem permetre un efecte crida”, ha reconegut. “Les obrirem gradualment però si veiéssim que hi ha aglomeracions hauríem de tornar enrere”, ha avisat. 

Megafonia abans que multes

Preguntades per com controlar les aglomeracions incipients que ja s’han pogut veure en punts de Barcelona com el litoral, ambdues han coincidit a prioritzar que els cossos policials facin “pedagogia” i “advertiments” abans de sancionar ningú. “El dispositiu de megafonia de la Guàrdia Urbana està funcionant molt bé, la gent reacciona i es dispersa per mantenir les distàncies”, ha exemplificat l’alcaldessa. Tot i així, han assumit que “algun cop s’ha hagut de recórrer a multes per imcompliments greus” o perquè es feia cas omís d’avisos reiterats. 

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Quico a maig 07, 2020 | 18:13
    Quico maig 07, 2020 | 18:13
    La Colau no hagués lluït unitat institucional si la consellera de Sanitat hagués estat de JuntsXCat
  2. Icona del comentari de: Max a maig 08, 2020 | 12:45
    Max maig 08, 2020 | 12:45
    "Colau tanca files amb Vergés " Un titular militarista que només per això ja fa mala fila. A més absurd: dues persones no són una fila i molt menys la podrien tancar. Als espanyols els agraden aquestes expressions rebuscades i les consideren elegants. Si la Colau ha decidit fer pinya amb la Vergés o només ho fa veure, ja ho filarem.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa