Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Absolt el manifestant que va cremar una bandera d’Espanya l’any 2021

El jutjat penal de Barcelona ha absolt el manifestant que va cremar una bandera espanyola durant la manifestació del dia 12 d’octubre del 2021 a la capital catalana. Jordi Cadierno, veí de Badia del Vallès, va calar foc a la bandera durant una protesta per la celebració del Dia de la Hispanitat. Per aquests fets, la fiscalia li demanava 3.000 euros de multa per un “delicte d’ultratge a Espanya“. Ara bé, avui, un més d’un any després de la crema de la bandera que l’ha portat fins aquí, la justícia l’ha absolt.

Com apunta la sentència cremar la bandera de l’estat en el decurs d’una protesta pública relacionada amb qüestions polítiques no és delicte. De fet, és una pràctica que queda emparada per l’exercici del dret a la llibertat d’expressió. Aquesta sentència repassa, entre altres, la resolució del Tribunal Europeu dels Drets Humans, en relació amb la crema de fotografies dels reis espanyols en una manifestació a Girona.

En un comunicat, l’organització Alerta Solidària critiquen que el cas no s’arxivés en la base d’instrucció, i també als Mossos perquè l’únic que va declarar al jutjat va admetre que sabia que l’acusat ja havia estat exculpat per fets similars anteriorment, però, tot i això, van fer un atestat incriminatori.

Una crema de protesta

El passat novembre del 2021, Cadierno va voler protestar per la imputació al presumpte delicte d’ultratge a Espanya repetint l’acció que el va col·locar en aquesta situació i, a més a més, deixant-ne constància i fent-ne difusió. Per aquest motiu, el veí de Badia del Vallès va tornar a cremar una bandera d’Espanya. Aquesta vegada, però, a la plaça de Sant Jaume, a pocs metres de la Generalitat. “Això és la bandera feixista dels Borbons i ara es cremarà, perquè a Europa no és delicte cremar una bandera i aquí tampoc ho pot ser”, declarava Cadierno davant la càmera que va captar el moment.

Els ultratges “de paraula, per escrit o de fet a Espanya, les seves comunitats autònomes o els seus símbols o emblemes, efectuats amb publicitat”, es castiguen amb una pena de multa d’entre set i dotze mesos, segons el Codi Penal. La quota diària de les multes les fixa un jutge segons un barem i segons la gravetat del cas. Ha quedat demostrat, però, que el delicte no hi era.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa