Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Els 5 partits de l’oposició demanen junts a Colau que comparegui pel concert als balcons
  • CA

Gest inèdit de l’oposició municipal arran del polèmic concert suspès als balcons de Barcelona. JxCat, ERC, Cs, PP i Valls reclamen junts la compareixença d’Ada Colau per demanar-li explicacions. Els portaveus dels 5 grups municipals han registrat una petició oficial conjunta perquè l’alcaldessa convoqui una sessió extraordinària de la Comissió de Presidència i els aclareixi la contractació del concert Ens en sortirem a les productores El Terrat i MediaPro i el detall i desglossat de les despeses previstes.

L’ajuntament va encarregar l’espectacle a les dues grans empreses culturals pel procediment d’urgència, és a dir, sense concurs públic. Després de transcendir que costava 200.000 euros, diversos grups i artistes destacats del cartell –com Txarango o Els Pets– van anunciar que no participarien al concert. Alguns també van assegurar que se’ls havia demanat tocar gratis.

Aquest dissabte a primera hora l’Ajuntament intentava una maniobra d’urgència per salvar el concert, anunciant que no costaria ni un euro públic perquè les productores s’havien ofert a assumir tota la despesa. Finalment, davant l’allau de crítiques polítiques però sobretot del sector cultural, Ada Colau va comunicar que es suspenia la iniciativa però va atribuir la polèmica a un “linxament” per “oportunisme polític”. 

En una nota de premsa conjunta, l’oposició considera “imprescindible conèixer amb detall tots els detalls de l’expedient municipal que s’ha tramitat en els darrers dies i que havia de permetre la celebració d’aquest esdeveniment amb un cost de fins a 200.000 euros”. A més, li retreuen al govern municipal que usés mecanismes de contractació exprés que contempla el decret de l’estat d’emergència per a un show musical.

La CUP també critica el concert

La CUP de Barcelona, tot i no tenir presència al consistori des de les eleccions de fa un any, ha recuperat darrerament el ritme de valorar l’actualitat municipal. Aquest diumenge ha criticat en un comunicat el concert als balcons que proposava Ada Colau. Amb contundència, a més. La CUP celebra que les protestes de diversos grups de música hagin “destapat la fal·làcia que suposava aquest xou amb un cost injustificable”. Destinar un pressupost de 200.000 euros a un concert, en el contest actual, i que els diners no reverteixin en els artistes és “un autèntic despropòsit” segons la formació anticapitalista.

Tillen la contractació del grup MediaPro –que ha fet un ERTE durant l’epidèmia– de “conveni a dit” i creu que “hauria de ser investigat i auditat”. “Eren les úniques productores disponibles? Es van valorar altres opcions?”, es pregunten. Ara bé, demanen que la controvèrsia no es quedi en una batalla política sinó que serveixi “per revisar a fons el model cultural de la ciutat”: “El model Barcelona de cultura és la mercantilització dels grans esdeveniments, les grans productores i operadors, mentre es practica la desertització cultural del territori”. Tenen “poques esperances” que s’aprofiti l’oportunitat de debatre-ho per “la xarxa clientelar que ha caracteritzat la política cultural de l’Ajuntament i en concret de l’ICUB des dels anys noranta, s’ha vist reforçada amb la tornada del PSC a l’Ajuntament”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa