Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Els lavabos de gènere no binari ajudaran a la igualtat efectiva de gènere?
  • CA

L’Ajuntament vol que museus i biblioteques tinguin lavabos de gènere neutre. Així consta en el pla presentat per millorar la perspectiva feminista al món de l’art. L’Institut de cultura de Barcelona (Icub), vol posar en marxa el 2023 el Pla de Drets Culturals, un projecte “per avançar cap a unes polítiques culturals amb perspectiva feminista”.

El pla vol repensar la construcció i rehabilitació dels equipaments culturals públics de la ciutat. I com? “Tenir uns lavabos que siguin de gènere neutre, que no discriminin en l’ús o la destinació per motius d’identitat o expressió de gènere i que almenys s’inclogui una opció amb vàter i rentamans en el mateix espai”, s’explica en el pla presentat aquest dimecres.

I on es veuran aquests lavabos? En equipaments com el Born Centre de Cultura i Memòria, el Museu de Ciències Naturals o les biblioteques públiques de la ciutat.

La millora de la perspectiva de gènere en museus, biblioteques, salons d’exposicions i festivals que té al cap l’Ajuntament també es veurà reflectida amb la incorporació d’espais de lactància. En aquest sentit, el consistori es planteja disposar-ne d’ells “en els equipaments en els quals és habitual la presència de dones amb criatures lactants, com és el cas dels centres cívics”. Però a més, els canviadors infantils, que sovint es troben en les sales de lactància per a mares, o en labavos de dones, també han de tenir presència en el nou concepte de lavabo no binari, perquè la cura dels infants no és exclusiva de les mares.

L’Ajuntament destinarà 190.000 euros, que s’aniran ampliant, per desenvolupar tot aquest seguit de mesures. Altres dels reptes que s’ha posat per davant l’Ajuntament és establir un mecanisme per obtenir dades segregades per gènere en l’àmbit cultural, una tasca que pilotarà l’Observatori de Dades Culturals de la ciutat de Barcelona. 

Polls

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Ricard a març 17, 2022 | 10:04
    Ricard març 17, 2022 | 10:04
    Ho sento, però no entenc a què ve el canvi, ni en el llenguatge ni en els lavabos ni en el que sigui. Aquesta "política correcta", de moda, està intentant dur a la gent al pensament únic. Però la gent no és idiota.
  2. Icona del comentari de: Roc a març 17, 2022 | 10:15
    Roc març 17, 2022 | 10:15
    Podeu explicar bé en que consisteixen aquesta mena de lavabos "neutres" ? En un model únic per a tothom o consisteix em una tercera o quarta opció ? La primera és la que hi ha generalment als habitatges de la gent corrent que tenen un o dos lavabos, amb wàter i rentamans en el mateix espai. La segona opció algú ens hauria d'explicar primer d'on trauran l'espai per a fer possible aquesta "tercera" opció". En zones més avançades d'Europa -el nostre país amb el franquisme espanyol va perdre molta pistonada i encara no se n'ha refet- hi ha zones per a canviar bolquers, però no hi tenen "wàter" dins, crec. Encara més, també hi ha lavabos en aquest cas per a persones amb dificultats que han d'ésser més espaiosos i que aquests si que son únics per a tothom. És a dir que uns lavabos "ideals" amb tantes opcions no cabran enlloc, encara menys en els espais de les ciutats grans de casa nostra on degut a l'especulació es tendeix a fer que sempre hi càpiga molta gent en el mínim espai possible per a fer més beneficis, i doncs, hi ha molta manca d'espai en llocs públics i no cal dir privats.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa