La Mercè ha viscut una edició diguem que tràgica, tenint en compte que una persona hi ha perdut la vida. Segurament que molta gent guardarà records agradables de les festivitats, però alguna família ha acabat havent d’enterrar un dels seus. Les autoritats volien que es passés de puntetes per aquesta informació i l’alcaldessa s’ha queixat perquè la premsa ha fet la seva feina: informar.

Va resultar una mica empipador escoltar els responsables municipals intentant minimitzar els fets al cap de poques hores. A hores d’ara, poca cosa se’n sap del jove que va perdre la vida als entorns de la Plaça d’Espanya dissabte. Aquella mateixa nit hi va haver un segon apunyalament i la següent en va aparèixer un altre a les notícies.

Aquest cúmul de violència ha generat, com és normal, una onada d’indignació, i els dirigents polítics han respost d’una manera sorprenent. Ada Colau i Albert Batlle maldaven davant dels mitjans per desvincular la mort del jove dels concerts de la Mercè i els aldarulls que es van produir a la matinada, un cop les actuacions havien finalitzat. Destacaven que l’apunyalament s’havia produït uns metres més enllà de l’Avinguda Maria Cristina i tot plegat una hora abans dels aldarulls. És que potser hi ha apunyalaments acceptables en funció de la ubicació i l’horari en què es produeixen? Un apunyalament a les festes de la Mercè, no, però un apunyalament fora de l’entorn de les festes es normalitza. Perquè ja se sap que la ciutat té reptes de seguretat i caldrà “analitzar-ho”.

Tampoc és que ens pugui tranquil·litzar la idea que per cada apunyalat hi havia milers de persones gaudint de la festa sense cap problema. Aquí el conflicte rau en el fet que les zones on el sorgiment de problemes era més previsible estaven, sembla ser, deixades de la mà de Déu. Com pot ser que tot passés a escassos metres de dues comissaries importants de la ciutat?

La insistència de l’Ajuntament en desvincular la mort de la celebració de les festes només pot respondre a la necessitat d’espolsar-se responsabilitats davant d’un fet que no s’hauria d’haver produït en un dels punts de la ciutat que precisament aquella nit hauria d’haver tingut un dispositiu de protecció que ho evités. Els fets demostren que les administracions no van reeixir en garantir la seguretat dels milers de persones que es van congregar a la plaça.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Barceloní indignat. a setembre 29, 2022 | 05:10
    Barceloní indignat. setembre 29, 2022 | 05:10
    Les administracions no reeixen en res, però hi ha mancances amb conseqüències irreparables. Suspens absolut a la Colau i cia.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa