Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
DAFO 4. Colau, la professional de la política
  • CA

Ada Colau Ballano, nascuda a Barcelona 1974

Debilitats: L’Ada Colau d’ara ha deixat molt enrere l’esperit inicial pel qual es va presentar a les eleccions. Actualment, Colau és i s’ha convertit en el que ella “detestava” de la política i els polítics: “és una política professional”. Es va apujar el sou en un 40% l’endemà de ser investida alcaldessa per segon cop; ja no es mou mai en transport públic – no és estrany veure el cotxe oficial de l’alcaldessa mal aparcat en zona de càrrega i descàrrega a la cantonada del carrer Ausiàs March amb el carrer Marina, on hi ha la seu de Barcelona en Comú – no interactua amb els veïns i veïnes de Barcelona per por a ser increpada a no ser que sigui una acció controlada amb l’objectiu d’enregistrar-la en vídeo per a després fer-ne difusió a les seves xarxes socials; només fa discursos institucionals i no permet que els professionals de la premsa li puguin fer preguntes en cap moment; es deixa assessorar per un professional de la imatge en com vestir; i es gasta 9M d’euros de diners públics cada any, provinent de tots els barcelonins i barcelonines, en comprar espais de mitjans de comunicació per fer propaganda política de la seva acció de govern. Tots aquests elements són alguns a títol d’exemple, que fan que la Colau d’avui sigui menys aquella Colau que va aconseguir l’alcaldia només presentar-se.

Amenaces: Colau té dues amenaces molt identificades com a candidata. En primer lloc, el desgast de fer 8 anys que governa la ciutat amb moltes deficiències – no tenir majoria i seguir governant com si la tingués – i amb molts errors estratègics.

La segona gran amenaça que persegueix i perseguirà a Colau és l’hemeroteca. Alguns exemples molt clars: costarà molt creure a Colau quan digui que no pactarà amb la dreta amb el record del pacte amb Manuel Valls per a la seva investidura fa quatre anys i als primers pressupostos d’aquesta legislatura.

Fortaleses: És fàcil identificar-ne dues molt clares. La principal de les fortaleses que té Colau i Barcelona en Comú és la seva maquinària electoral; funciona com un rellotge suís. Aquest cop el risc de tornar a perdre les eleccions per segon cop consecutiu però amb més distància respecte al primer, i potser fins i tot respecte al segon, és palès i l’equip de campanya de Colau ho té present. Per això ha posat en funcionament una estratègia de campanya arriscada: deixar de banda, en certa proporció, els mitjans de comunicació i rebutjar moltes de les invitacions de determinats mitjans i apostar molt més pels canals propis: les xarxes socials, que no tenen el filtre de la premsa. El resultat d’aquesta estratègia de campanya serà estudiada si o si, per bé o per mal, a les facultats de comunicació política. Sàpiga el barceloní que quan vegi a la seva alcaldessa a les xarxes socials fent un vídeo entrevista amb Helio Roque de l’agència d’influencers Big Creators, és molt probable que allò s’estigui pagant amb diners de tots i de totes. Amb diners públics; recorden els 9 milions d’euros que he mencionat més amunt? Doncs aquells.

I la segona de les fortaleses és el seu propi “això no toca”. Colau té una gran capacitat per parlar d’allò que no està dins de les seves competències com a alcaldessa a banda que periòdicament ataca Isabel Díaz Ayuso sense més motiu que sap que li dona rèdit públic, electoral i polític. Recorden allò dels extrems es retroalimenten? I es busquen, afegiria jo.

Oportunitats: L’única que persegueix, tornar a ser alcaldessa i allunyar-se més d’allò que va dir que venia a fer. Ara mateix no hi ha res més important per Colau que el futur de Colau. Un element que cal tenir en compte és el següent: en cas de no tenir l’alcaldia serà més complicat fer front al projecte de Sumar de Yolanda Díaz en el qual els comuns s’han bolcat des de Catalunya.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Sergi a abril 30, 2023 | 05:52
    Sergi abril 30, 2023 | 05:52
    Un DAFO sense febleses?

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa