Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
CARTA OBERTA DE LA FAVB | Crida a un pacte per a l’habitatge 2020-2030

El passat 25 de febrer, les entitats socials signants vàrem presentar a la Sala d’actes del Col·legi de Periodistes la CRIDA A UN PACTE PER A L’HABITATGE 2020-2030, amb la presència de representants de la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona (FAVB), ECOM, Comissió Obrera Nacional de Catalunya, Taula d’Entitats del Tercer Sector de Catalunya, Fundació ARRELS, Fundació APIP-ACAM; Associació EntrePobles, Observatori DESC, Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH), Unió General de Treballadors de Catalunya (UGT), Sindicat de Llogateres de Barcelona i l’Aliança Contra la Pobresa Energètica (APE).

CAL UNA REGULACIÓ DEL MERCAT DE L’HABITATGE

La Crida un Pacte per a l’Habitatge vol ser un instrument per a que la societat civil, sindicats, entitats, col·lectius, grups polítics i les institucions s’emplacin a assumir el Dret a l’Habitatge, perquè deixi de ser considerat una mercaderia i es comenci a valorar la necessitat de la construcció d’un sector públic de l’Habitatge, tal i com ho hem fet amb l’Educació i la Sanitat i que tant fonamental s’ha demostrat amb el Covid-19. La complexitat del conjunt de factors econòmics i legislatius que incideixen sobre els preus de venda i de lloguer de l’habitatge, ens donen una percepció molt diferent del que hauria de ser una política de REGULACIÓ DEL MERCAT DE L’HABITATGE, que per la seva complexitat s’hauria d’articular amb una regulació dels preus, i un conjunt de mesures complexes, un paquet de lleis que impliquin a les diferents administracions, locals, autonòmiques i de l’Estat. 

CALEN COMPROMISOS INSTITUCIONALS, UNITAT ENTRE PARTITS POLÍTICS I ACORDS D’ESTAT

Per posar en marxa de tota aquesta complexitat de mesures i considerant que el problema de l’habitatge és competència de diferents administracions, calen compromisos institucionals, unitat entre els partits polítics i acords de ciutat, de govern i d’Estat que donin sostenibilitat al finançament econòmic extraordinari i a la continuïtat dels programes estratègics que vagin més enllà d’un simple mandat municipal. La creació d’un sector públic protegit, un sector de cohabitatge i un sector de lloguer assequible que en conjunt regulin el lliure mercat privat, tal i com ara existeix en altres sectors econòmics com l’ensenyament i la sanitat.

CAL DEDICAR MÉS RECURSOS A L’HABITATGE DES DELS PRESSUPOSTOS GENERALS DE L’ESTAT

Ens trobem en un context extraordinari de crisi de l’habitatge, on els municipis reben la màxima pressió però no disposen de les eines ni dels pressupostos necessaris. És per això que cal posar el focus en la necessitat de dedicar més recursos a l’habitatge des dels pressupostos generals de l’estat i de reclamar les eines legislatives i reguladores de qui té les competències. Reclamem un PACTE PER A L’HABITATGE 2020-2030 que doni una resposta real, eficient i consensuada al problema de l’habitatge. Un pacte amb un abast mínim de 10 anys, assumit pels partits, les entitats socials, els sindicats i també el sector privat, així com totes les institucions començant pel govern de l’Estat -que ha de dedicar recursos importants-, la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona.

Barcelona, 8 de setembre de 2020

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa