Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El transport públic, en guàrdia per evitar convertir-se en focus de contagis
  • CA

La proximitat entre persones, la concentració de gent i la falta de neteja al llarg del dia converteixen el transport públic en un focus de contagis de coronavirus potencial. És per això que les autoritats estan prenent mesures preventives per evitar que el metro, el bus o els trens siguin zones de risc. El departament de Territori i Sostenibilitat ha informat que a partir del dilluns 16 de març no es podran vendre bitllets als autobusos si hi ha alternatives. 

A més, les oficines d’informació presencial que no tinguin separació entre treballadors i viatgers es tancaran. En la mateixa línia, es reforçaran els serveis d’atenció telefònica i per internet. Els sindicats van anunciar ahir que havien pactat amb TMB que els treballadors no manipularien bitllets de transport, no farien bescanvis i no es farien inspeccions de títols de transport. De tota manera, un missatge del conseller delegat de la companyia de transports matisava que aquestes mesures encara no s’han aprovat. 

Els sindicats també havien pactat amb l’empresa que les oficines d’atenció al client, coneguts com a Punts TMB, es tancarien, segons fonts sindicals. De tota manera, fonts de TMB es remeten al comunicat del departament de Territori, que decreta el tancament dels Punts TMB que no tinguin separació entre empleats i viatgers. 

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha signat avui una resolució que inclou aquestes mesures, que busquen “avançar cap a un nivell d’ocupació dels serveis de només un terç de la seva capacitat màxima”. De no aconseguir-ho amb aquest paquet, el departament avisa que es prendran “mesures addicionals”. Amb tot, el Govern confia que l’ocupació del transport públic baixarà de forma natural. 

La resolució també insta els operadors com l’ATM, TMB, Renfe, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) i TRAM que elaborin plans de contingència.

Desavinences a TMB

Pel que fa a TMB, el comitè d’empresa de Transports de Barcelona –l’empresa que gestiona la xarxa d’autobusos i que forma part del grup TMB– ha col·locat aquest matí cordons per separar conductors i passatgers. La companyia ha rebutjat la mesura i ha retirat els cordons. Els sindicats, però, han criticat que havien arribat a un acord que, finalment, s’ha trencat “de matinada”. 

El que sí ha impulsat TMB és que els conductors de metro obrin les portes per evitar que els viatgers hagin de tocar els botons. A més, les treballadores embarassades o en període de lactància tindran permís, així com els empleats que formen part de col·lectius de risc. El departament de Territori, en una línia semblant, ha recomanat que els majors de 65 anys o els malalts crònics evitin l’ús del transport públic “en la mesura del possible”. 

El Tram obrirà totes les portes

Tram ha decidit que els tramvies obriran les portes a totes les parades per “prevenir el contagi del Covid 19”, segons han anunciat a través de Twitter. 

 

FGC suspèn les pràctiques d’estudiants

Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) ha suspès les pràctiques d’estudiants que es feien aquests mesos, segons un document intern consultat per aquest diari. A més, totes les formacions adreçades a empleats s’han ajornat. També facilitaran vacances, canvis en la jornada o permisos sense sou per a persones amb fills menors de 12 anys al càrrec o que formin part d’un col·lectiu de risc “sempre que no comprometi la realització del servei”. 

Caldrà que el servei mèdic d’FGC constati que les persones són vulnerables per sol·licitar un permís, vacances o canvis de torn, segons el document. 

Renfe desinfecta els trens

Finalment, Renfe ha activat serveis de neteja per desinfectar els trens de Rodalies després de la jornada. 

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Pol a març 13, 2020 | 18:05
    Pol març 13, 2020 | 18:05
    Les persones sense escrúpols que es colen sempre, ho podran fer més tranquil·lament durant aquests dies? N'estic fart de pagar més per a "incloure-hi" aquest percentatge tant alt que viatja sense pagar la quantitat que els hi pertoca, als transports municipals de la conglomeració de Barcelona.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa