Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La superilla posa en guàrdia els tallers mecànics del carrer de Rocafort

Les primeres setmanes d’obres de la superilla de l’Eixample s’han viscut com un avís per a navegants entre els comerços de tota la vida del carrer de Rocafort. L’inici dels treballs per implantar els quatre eixos verds no només obliga els establiments a conviure amb el soroll, la pols i el tràfec constant d’operaris durant almenys els pròxims vuits mesos, sinó que també suposa la constatació del canvi de mobilitat a marxes forçades que patirà aquesta zona del districte barceloní.

Aquest canvi de paradigma es viu amb especial preocupació entre tallers mecànics i les botigues de motocicletes del carrer, que veuen amenaçada la seva activitat habitual per la dràstica reducció del trànsit i del pas de vehicles per la zona. “Segur que tindrà conseqüències, només esperem que siguin les mínimes possibles. No serà fàcil”, apunta Toni Ramos, gerent de Yamaha Motor Center. Aquest establiment ubicat en el número 112 del carrer de Rocafort fa més de 25 anys que es dedica a la venda i reparació de motos i actualment compta amb uns 7.000 clients. “Fem gairebé 5.000 reparacions cada any. Aquest és un negoci que funciona i en depenen gairebé quinze famílies“, assegura Ramos.

Malgrat reconèixer que les afectacions durant aquestes primeres setmanes d’obres han estat mínimes, el responsable de l’establiment augura més complicacions a mesura que avancin els treballs i remarca que l’efecte que pot tenir aquesta transformació urbanística en el volum de negoci encara és una incògnita. “Volem pensar en positiu, però no et negaré que estem en alerta vermella i que la possibilitat de mudar-nos està sobre la taula”, assenyala Ramos, que insisteix que de moment estan a l’expectativa. Tanmateix, el canvi de localització és per ara l’última opció que es plantegen. “Portem des de l’any 1996 aquí, ens sabria molt greu haver de marxar“, conclou.

Un dels trams del carrer Rocafort en obres / A.R.
Un dels trams del carrer Rocafort en obres / A.R.

Les complicacions d’un negoci històric

En la mateixa línia es pronuncien els responsables d’Oriol Motos. Aquesta botiga i taller de motocicletes ubicat al número 89 del carrer de Rocafort, molt a prop de la cruïlla amb el carrer de la Diputació, s’ha convertit en un dels establiments històrics de la zona gràcies a la seva trajectòria de gairebé quaranta anys. “Aquí ens coneixem tots perquè hi ha molts negocis de tota la vida. Nosaltres som la segona generació”, explica Mari Luz Martínez, gerent de l’establiment.

L’inici dels treballs sí que ha fet estralls en el cas d’aquest taller de motos, que ha vist com les obres obligaven a reduir considerablement la vorera situada just davant de l’entrada principal. Aquesta situació està complicant no només l’entrada i sortida dels vehicles en reparació, sinó que també posarà moltes dificultats als operaris que hagin de descarregar els camions que arribaran amb nou material a partir de la setmana que ve. “No s’han estudiat massa bé les necessitats dels comerços afectats. Si ja hi ha problemes cada cop que passa el camió d’escombraries, imagina’t quan vinguin els nostres”, apunta Martínez, que també lamenta que les tanques que han posat davant de la botiga fan que l’establiment passi completament desapercebut tant per als vehicles com per als vianants.

El tram de vorera just davant de l'establiment Oriol Motos / A.R.
El tram de vorera just davant de l’establiment Oriol Motos / A.R.

Inversió extraordinària

Tanmateix, la principal preocupació de la gerent d’Oriol Motos és com pot afectar el canvi de mobilitat a la supervivència del negoci. “La perspectiva per ara no és molt positiva. Aquest tros de carrer probablement quedarà mort i això a nosaltres ens mata”, assegura Martínez, que amb l’objectiu de pal·liar els efectes d’aquesta possible davallada en les vendes ha apostat per fer una inversió extraordinària en promoció a través de les xarxes socials i de la pàgina web de l’establiment. “Ens estem plantejant fins i tot obrir-nos un perfil a TikTok”, afirma.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Fran BCN a setembre 05, 2022 | 01:57
    Fran BCN setembre 05, 2022 | 01:57
    Els veïns i comerciants són molt ingenus. A la superilla del Poblenou pregunteu als tallers, han perdut clients pel caos per arribar i sortir....la Colau com sempre ajudant al Comerç....

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa