Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
“Silenci sempre”: recomanen anar callat al metro per evitar contagis
  • CA

La investigadora en aerosols atmosfèrics del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), María Cruz Munquillón, ha reclamat aplicar més mesures per reduir el risc de contagis al transport públic, que sobretot en hores punta és un focus potencial de transmissió perquè és impossible respectar la distància de seguretat. Mentre això no passa, Cruz considera que “seria ideal que al metro indiquessin silenci sempre”, ha dit en una entrevista a RAC1.

“Callats i amb la mascareta ben ajustada, el risc baixa moltíssim”, ha assegurat. El problema és que al metro no hi ha ventilació, amb la qual cosa si hi ha algun infectat és important que no contamini l’aire del vagó. “Si parlo pel mòbil, i parlo alt perquè hi ha remor al metro, emeto 50 vegades més aerosols. És un factor prou important com per dir que al transport públic hi anem callats”, ha insistit.

Partícules en suspensió

Els últims estudis mostren que la Covid-19 també s’encomana a través de les partícules en suspensió que queden a l’aire quan un malalt parla, crida o tus. Per això és tan important ventilar bé les habitacions i espais on hi ha gent durant molta estona. Tot i això, la investigadora ha reconegut que si els trajectes són curts, és més difícil que hi hagi contagis perquè la persona no passa prou temps com per expulsar prou virus a l’aire.

Als autobusos el risc és més baix que al metro perquè tenen ventilació constant. “Als autobusos és més fàcil. En obrir i tancar portes a les parades ja hi ha un intercanvi d’aire que ens va a favor”, ha afegit.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Ramon a novembre 02, 2020 | 13:21
    Ramon novembre 02, 2020 | 13:21
    Estigueu tranquils, republicans, que ara quan cantin en llenguatge de signes també ho faran en castellà.
  2. Icona del comentari de: Sentit comú a novembre 02, 2020 | 13:32
    Sentit comú novembre 02, 2020 | 13:32
    Son coses de sentit comú. A més el silenci al metro de Barcelona i rodalia, hi hauria d'ésser sempre present, no només quan hi ha una pandèmia. N'estem farts dels incauts que escolten música a tot volum, què parlen per telèfon temes que no interessen a ningú o que quan parlen entre ells, criden. És de sentit comú que hi ha gent que pel motiu que sigui no li vingui de gust sentir converses ni sorolls aliens.
  3. Icona del comentari de: Guillem a novembre 02, 2020 | 14:29
    Guillem novembre 02, 2020 | 14:29
    El metro l'haurien de clausurar fins que no s'instal·lin filtres efectius per retenir els virus. Una solució molt cara, evidentment, però no tan cara com les conseqüències de mantenir activa una font de contagis com ho és el metro. A banda d'això, ignoro quines mesures de desinfecció es fan servir pels autobusos i metro. Recordo unes imatges, a l'inici de la pandèmia a la Xina, de com desinfectaven els autobusos amb ultraviolats.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa