Retrets creuats pel fracàs de les negociacions per acabar amb la vaga al Prat

Tarda moguda a la mesa de negociació entre UGT i Iberia per intentar desconvocar la vaga del personal de terra dels dies 30 i 31 d’agost a l’Aeroport de Barcelona-El Prat. Quan semblava que treballadors i empresa havien arribat a un acord, UGT ha fet marxa enrere i ha anunciat que mantenia la vaga perquè l’aerolínia havia rebutjat crear una comissió de seguiment de l’acord al qual havien arribat gràcies a la mediació del Departament de Treball.

El comitè de vaga ha abandonat la negociació que estava en marxa des de les 11 hores a la seu de la conselleria i ha posat fi a la “treva” que plantejaven. Això ha explicat a la sortida el portaveu de la UGT al comitè d’empresa d’Iberia al Prat, Omar Minguillón, i ha dit que, per ara, donen per trencades les negociacions “per culpa de la direcció de l’empresa”. “No ens estan respectant”, s’ha queixat, i ha retret els representants de la companyia que portin “hores” tancats a una sala de Treball parlant amb Madrid sense comunicar-se amb el comitè de vaga.

Treball critica Iberia

El secretari general de Treball, Josep Ginesta, ha criticat el posicionament d’Iberia a la mediació amb el personal de terra de l’aeroport del Prat d’aquest dimecres a la seu del Departament. “No ha atès la crida a la responsabilitat” que va fer dimarts la Generalitat després de la primera reunió per desconvocar la vaga d’aquest divendres i dissabte. “Ha canviat la seva postura i ha decidit que no volia garantir els acords i els compromisos als quals s’havien arribat ahir”, ha retret Ginesta.

Per la seva banda, l’aerolínia ha assegurat que té la “millor disposició per dialogar i negociar” després del fracàs de la mediació. “Iberia se seguirà asseient a la mesa de negociació els cops que facin falta”, han explicat en una nota. Sobre la mediació d’aquest dimecres, la companyia ha assegurat que no s’ha oposat a la creació d’una comissió de seguiment però que crear una comissió “tripartida” entre l’empresa, la mediació i els sindicats convocants de la vaga implicaria “una vulneració de la llibertat sindical a l’excloure la resta de sindicats legitimats, membres de la comissió negociadora de treball de la companyia”.

Nou intent per salvar l’acord

Tot i que el representants dels treballadors han assegurat que marxaven a l’aeroport del Prat a comunicar als seus companys que continuen amb la vaga, els representants d’Iberia segueixen al Departament de Treball. Fonts de la conselleria properes a la negociació han explicat que estan tractant de reconduir la situació i que els sindicats han marxat sense signar l’acta de la reunió, ja sigui d’acord o de desacord. 

Abans de marxar, Minguillón ha criticat que “l’empresa no ha volgut acceptar una desconvocatòria de vaga”, que han anunciat dues hores abans de dir que la mantenen, i els ha acusat de voler-la. “Si la volen, la tindran”, ha reblat. El portaveu de la UGT al comitè d’empresa ha defensat que el comitè de vaga ha actuat pensant en els passatgers ja que havia acceptat desconvocar la vaga encara que no haguessin arribat a un acord definitiu i amb una oferta “insultant” de l’empresa.

La comissió de seguiment encalla

El representant dels treballadors ha afirmat que la possibilitat de crear una comissió de seguiment que supervisés com s’estabilitza part de la plantilla del Prat -un aspecte que els sindicats emplaçaven l’empresa a seguir negociant amb la vaga desconvocada-, els podia “satisfer momentàniament”. Tanmateix, l’enrocament de l’empresa els ha empès a marxar. “Si volen alguna cosa de nosaltres, que ens truquin”, ha dit Minguillón.

“Ens veiem en la necessitat de marxar i mantenir les vagues del divendres i dissabte”, ha insistit Minguillón, que ha criticat que els representants d’Iberia no fan cap pas sense consultar-lo amb l’empresa a Madrid i que no s’han comunicat amb l’altra part. A més, han assegurat que estaven redactant un document alternatiu que “falta a la veritat”.

Comentaris

  fideli Agost 28, 2019 | 18:48
  sindicats españols... què us n'espereu?
  Pol Agost 29, 2019 | 08:57
  Ja és descarat, que tots els problemes i vagues siguin a Barcelona, se'ls veu tant el llautó que fa fàstic! A que esperem a marxar? A que ens ensorrin del tot?
  Norman Bates Agost 29, 2019 | 14:53
  Una vegada més Catalunya pagant conseqüències de decisions preses a Madrid. DUI ja !!!

Nou comentari