Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Reduir el trànsit als nivells del 2020 evitaria 600 morts cada any a Barcelona

Barcelona evitaria 600 morts cada any si reduís la contaminació als nivells del 2020, segons l’informe de la qualitat de l’aire 2020 elaborat per l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB). Ho han explicat aquest dilluns la regidora de Salut, Envelliment i Cures de l’Ajuntament de Barcelona, Gemma Tarafa, i la directora de Salut Ambiental de l’ASPB, Elisenda Realp, durant la presentació de l’informe.

“El 2020 ens ha ensenyat que quan hi ha menys cotxes millora la qualitat de l’aire i la salut dels veïns, amb una mort evitable del 4% [600 persones] i una malaltia evitable del 19% dels nous casos d’asma infantil i el 5% dels nous casos de càncer de pulmó”, ha dit Tarafa. Així mateix, ha afegit que les dades reafirmen al consistori a l’hora de continuar treballant en la línia de les polítiques que ja estan en marxa com la Zona de Baixes Emissions (ZBE) i les superilles, entre altres: “No podem demanar a la ciutadania un canvi d’hàbits i no tenir polítiques públiques contundents en aquest sentit”.

Fita històrica

El 2020 per primera vegada els nivells de diòxid de nitrogen (NO2), un contaminant molt relacionat amb les emissions de trànsit, es van situar per sota del valor que recomana l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i del nivell legal de la Unió Europa (UE) en totes les estacions de vigilància de la ciutat.

El descens històric està associat a les restriccions derivades de la Covid-19, sent l’etapa del confinament més estricte quan es va produir una baixada més important de NO2 i de mitjana la reducció d’aquest contaminant respecte al 2019 va ser d’un 28%.

Aquesta circumstància es va notar especialment en el districte de l’Eixample, que va experimentar la reducció més forta de la ciutat i l’exposició de les escoles a aquest contaminant també es va reduir en una proporció similar a la del conjunt de la ciutat.

Partícules contaminants

Els nivells de partícules contaminants també es van reduir durant el 2020, però de forma més moderada i sense arribar a complir el nivell guia de l’OMS per PM10 i PM2,5. Realp ha explicat que esperaven que amb la reducció del trànsit els nivells de partícules es reduïssin més i que estan estudiant per què el descens no ha estat tan pronunciat i com aconseguir-lo, encara que ha apuntat que té a veure amb el fet que la contribució del trànsit a la seva generació és menor i depèn també d’altres fonts contaminants.

Una d’aquestes fonts contaminants que més preocupen són les emissions d’amoníac generades en les zones ramaderes de Catalunya que arriben a la ciutat i reaccionen de manera secundària amb altres gasos de l’atmosfera: “No sols tenim fonts locals d’emissió de partícules, sinó també regionals, per la qual cosa fan falta mesures de país”, ha dit Realp. Unes altres de les fonts són l’activitat portuària i la pols que genera la realització d’obres, encara que en referència a aquesta última, Realp ha assenyalat que és un àmbit que està més controlat.

Sobre la base de l’informe, l’ASPB ha fet una sèrie de recomanacions, entre les quals destaquen evitar tornar a la mobilitat motoritzada dels nivells prepandèmia, la revisió del model turístic i la reducció d’altres fonts d’emissió de partícules locals i regionals diferents del trànsit, com la indústria i les emissions que tenen el seu origen en altres activitats productives.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: DR, DE LA FUENTE a juliol 19, 2021 | 17:12
    DR, DE LA FUENTE juliol 19, 2021 | 17:12
    Si Barcelona fossim 1,200.000 persones es reduirien les morts en 1.000 i viuriem 10,anys mes, ja que tanta gent produeix massa Co2 i l'oxigen es de pitjor qualitat
  2. Icona del comentari de: FRAN BCN a juliol 20, 2021 | 10:00
    FRAN BCN juliol 20, 2021 | 10:00
    Hauríem de preguntar-nos si un dels.motius i ningú en parla, menys carrils, semafors.sense sincronitzacio, superilles, etc, cap crítica a la política de la.Colau?

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa