El primer autobús de Barcelona va començar a funcionar el 12 d’agost de 1906 i cobria el trajecte entre la plaça de Catalunya i la plaça Trilla. Poc després, les primeres línies d’autobús de la ciutat eren A, B, C i D des del 1922. Els encarregats de cobrir aquests recorreguts eren els 64 autobusos Tilling-Stevens, el primer model a circular per la ciutat.

Doncs bé, ara un dels seus models tornarà al carrer. I és que TMB commemora aquest any el seu centenari, i per celebrar-ho torna un d’aquests busos a la vida, rehabilitant-lo i fent-lo recórrer la ciutat durant el mes de juny. Quan? TMB encara ho està tancant, “però serà durant el mes de juny, segur”, confirmen al TOT fonts del a companyia.

Un bus com els de Londres

Els dos pisos de color vermell del Tilling-Stevens recorden els mítics autobusos londinencs. La raó? Aquest model es fabricava a Anglaterra, i una de les particularitats era que el seu volant era al seient de la dreta. A més, tenia una escala corba exterior, i un motor híbrid petroelèctric, de gasolina i electricitat.

El Tilling-Stevens que podreu veure per Barcelona ha estat un mes restaurant-se sota la supervisió de TMB. És un dels cinc vehicles més antics de la col·lecció de la Fundació TMB i l’únic d’aquest model que existeix a l’Estat Espanyol, ja que bona part van desaparèixer durant la Guerra Civil quan es van quedar sense recanvis.

La seva restauració és una de les peces clau de la celebració del Centenari de la Xarxa de Bus. La implantació definitiva del servei d’autobús a Barcelona, el 1922, amb autobusos com aquest, de la Compañía General de Autobuses (CGA), és l’origen de la xarxa de bus actual. El treball de restauració ha permès recuperar el motor petrol-electric original, un sistema pioner dels actuals vehicles híbrids, reconstruir el pis superior amb l’imperial descobert i refer l’escala exterior en corba per pujar-hi. Els acabats de la carrosseria han fet reviure el característic color vermell propi dels autobusos anglesos que circulaven per Barcelona fa 100 anys.

Nou comentari

Comparteix