Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Les parades de bus metropolitanes tindran llum i seran reciclables
  • CA

Els autobusos que connecten Barcelona i els municipis veïns disposaran d’un nou model de marquesina, que per primer cop ha estat dissenyada per l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i no per una empresa industrial. Les noves parades tindran il·luminació LED sobre el seient i al pictograma del sostre, per facilitar veure-les des de lluny a la nit. N’hi haurà 260 d’instal·lades a la metròpoli el 2027, ha anunciat l’AMB.

La primera unitat s’ha estrenat a Santa Coloma de Gramenet i la resta es col·locaran de forma progressiva. La substitució no serà total, perquè avui hi ha més de 1.200 parades de bus repartides per tota l’àrea metropolitana de Barcelona.

A més d’oferir més confort als usuaris mentre esperen el seu autobús, les noves marquesines tenen l’objectiu d’abaratir els futurs contractes d’instal·lació de parades. Com que el disseny és propietat de l’AMB, podrà fer-hi ajustos al llarg del temps. Les licitacions per a la fabricació i col·locació de noves unitats tindran més lliure concurrència perquè podran optar-hi més proveïdors i teòricament s’abaratiran en no haver de pagar cap llicència pel model usat.

També té més espai expositiu per penjar-hi plànols, horaris de pas o avisos d’incidència, i una pantalla d’informació dinàmica que informa del temps d’espera per a cada bus. Les hores en què passin busos per la parada estarà il·luminat el pictograma que hi ha sobre la coberta i quan ja no n’hagin de passar més quedarà apagada.

Marquesina de fons
Núria Parlón i Antoni Poveda, a l’estrena de la primera parada a Santa Coloma / AMB

Les millores inclouen també el factor ambiental. La marquesina està feta amb un 95% de materials reciclats i tota ella és reciclable. La nova il·luminació amb LED redueix el consum elèctric un 83% respecte als anteriors models. El nou disseny és flexible i admet diverses configuracions, per adaptar-se per exemple a carrers estrets amb un format d’1,2 metres d’amplada o crear parades doble de 10 metres de llarg als nodes on hi ha molts passatgers.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa